Το σπάσιμο της...σιωπής για την ακρίβεια, ο πονοκέφαλος για την golden visa και η τρέλα με το ρεύμα

Το σπάσιμο της...σιωπής για την ακρίβεια, ο πονοκέφαλος για την golden visa και η τρέλα με το ρεύμα

Τι έχει να πει ο Σκρέκας για τα μέτρα κατά της ακρίβειας; Γιατί θα αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος τον Απρίλιο και που θα κάτσει η μπίλια με την χρυσή βίζα; 

Θα δουλέψουν τα μέτρα κατά της ακρίβειας;

Είχε καιρό να εμφανιστεί δημόσια ο υπουργός Ανάπτυξης. Η… περίοδος σιωπής σπάει σήμερα καθώς μπαίνουμε στην περίοδο ενεργοποίησης των μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας. Περιμένουμε να ακούσουμε στοιχεία περί «παγώματος» αυξήσεων που είχαν ήδη προγραμματιστεί. Είναι πολύ πιθανό να ισχύει κάτι τέτοιο όμως την τσέπη μας αυτό δεν την βοηθάει. Απλώς αποφεύγουμε τα χειρότερα. Γεγονός είναι ότι με το που θα έρθει η 1η Μαρτίου, δεν θα διαπιστώσουμε καμία ουσιαστική αλλαγή στο ράφι. Θα χρειαστεί καιρός για να φανεί αν θα μειωθεί η απόσταση από το χωράφι στο ράφι και αν θα δουλέψει η απειλή της απαγόρευσης προσφορών σε όσους ανεβάσουν τις τιμές.

Πονοκέφαλος η «χρυσή βίζα»

Ο πρωθυπουργός την εξήγγειλε την αύξηση της επένδυσης που θα απαιτείται για να εκδοθεί η χρυσή βίζα και αυτό θα γίνει. Όμως, οι λεπτομέρειες -για τις οποίες άλλωστε δεν υπήρξε κάποια κυβερνητική δέσμευση μέχρι τώρα- προβληματίζουν. Όχι για άλλο λόγο. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξαν μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων μέσα στο 2023 και η χρυσή βίζα είναι μια βασική πηγή αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων. Χθες -και ενώ η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή είναι θέμα ημερών ή ωρών- έγινε παρέμβαση επί του θέματος από ενδιαφέρομενους οι οποίοι δεν λένε όχι στα κριτήρια αλλά ζητούν περισσότερο… βάθος στο νομοσχέδιο. Άλλο όριο για τις επαγγελματικές επενδύσεις, άλλο για τα ακίνητα που θα χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, άλλο για αυτά που θα γίνονται Airbnb κλπ.

H… τρέλα με τα τιμολόγια

Ο Φεβρουάριος κλείνει με επιστροφή της τιμής χονδρικής του ρεύματος στα επίπεδα του Μαϊου του 2021 δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα. Κάτω από 75 ευρώ μια μεγαβατώρα, όταν είδαμε τη συγκεκριμένη τιμή να σκαρφαλώνει μέχρι και τα 400 ευρώ τον Αύγουστο του 2022. Τον Μάρτιο θα πέσουν οι τιμές στη λιανική, είναι δεδομένο. Αυτό όμως που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι καταναλωτές είναι ότι η… χαρά μπορεί να μην διαρκέσει. Ακόμη δηλαδή και αν οι τιμές χονδρικής παραμείνουν τον Μάρτιο στα ίδια χαμηλά επίπεδα, οι τιμές λιανικής του Απριλίου θα αυξηθούν γιατί αυτό… επιβάλλει ο μαθηματικός τύπος που εφαρμόζεται ακόμη και στα πράσινα τιμολόγια. Θα έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ