Η Alpha Bank για την Δικαιοσύνη και οι Κουτσολιούτσοι

Η Alpha Bank για την Δικαιοσύνη και οι Κουτσολιούτσοι

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι γνωστός καναλάρχης ψάχνει με οποιονδήποτε τρόπο συνεργασία με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία John Kalafatis;

Η Alpha Bank επισημαίνει τα κακώς κείμενα στη δικαιοσύνη...

Δεν το συνηθίζουν οι της αγοράς να (παρεμ)βαίνουν στα της Δικαιοσύνης, πολύ δε περισσότερο οι συστημικές τράπεζες. Για αυτό και έκανε αίσθηση η ρητή αναφορά της Alpha Bank, στην τελευταία έκθεση της-όπου αναλύονταν οι χαμηλές πτήσεις της Ελλάδος σε σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων- απ' όπου ξεχώρισε η επισήμανση για τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης. Τι σημειώνει η Alpha Bank; "...παρατηρήσαμε ότι ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά από το 2014 και μετά, παρά τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα αλλά και τη δεύτερη τετραετία της -θεωρητικά- φιλικής προς τις μεταρρυθμίσεις και την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον μέσο όρο των 330 ημέρων για την επίλυση μιας αστικής ή εμπορικής διαφοράς σε πρώτο βαθμό το 2014, έχουμε φτάσει στις 728 (!) ημέρες το 2021 (637 ημέρες το 2019 και 559 ημέρες το 2018)...". Κοντολογίς, δεν ξεμπερδεύεις ούτε σε δύο χρόνια για μια υπόθεση και παρακαλάς να μην προχωρήσει σε δεύτερο βαθμό, γιατί θα βαρύνει τα… εγγόνια σου. Γνωστό τοις πάσι ότι, από τους βασικούς παράγοντες που εξετάζουν οι ξένοι επενδυτές για να τοποθετήσουν κεφάλαια τους στη χώρα, αλλά και δομικό στοιχείο εμπέδωσης μιας κουλτούρας κράτους δικαίου και μεταξύ των εγχώριων επιχειρηματιών.

...και οι Κουτσολιούτσοι

Οσον αφορά στα της αγοράς, ότι και να ειπωθεί είναι λίγο (και προς επίρρωση όσον στηλιτεύονται στην έκθεση) όταν λ.χ αυτές τις ημέρες διεκτραγωδείται ακόμη ένα επεισόδιο στο σήριαλ των Κουτσολιούτσων. Και που να μην ήταν το μεγαλύτερο επιχειρηματικό/επενδυτικό σκάνδαλο-όπως το είχαν χαρακτηρίσει οι κάθε λογής επαΐοντες- ( * ) θα μπορούσε να παραπέμπει "και άλλαι διδακτικαί ιστορίαι...

ΔΑΝΕΙΑ

Πάντως από δάνεια τα πράγματα συνεχίζουν να μην ευχάριστα. Ζήτηση δεν υπάρχει για νέα δάνεια, ενώ οι επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν υφιστάμενα, όπως έκανε η Jumbo πριν από λίγο καιρό και πρόσφατα η Autohellas και η Aegean, είναι λίγες. Έτσι οι τράπεζες κυνηγούν ότι πετά και ότι κολυμπά προκειμένου να κρατήσουν ένα επίπεδο πιστωτικής επέκτασης.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ

Για να δούμε την στάση που θα τηρήσουν οι ασφαλιστικές. Αναφέρομαι ειδικά για τις εταιρείες που έχουν πληγεί αλλά είχαν ασφαλιστεί στην περιοχή της Θεσσαλίας. Κυκλοφορούν-ήδη- διάφορα από επιχειρηματίες για καθυστέρησης κ.λ.π ώστε οι... «πνιγμένοι» επειδή χρειάζονται άμεσα χρήματα να πάρουν όσα όσα και όχι όσα προβλέπεται και επιβάλλεται από τα συμβόλαια που έχουν γίνει.

ΛΑΪΚΑ ΕΝΤΟΚΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η πρώτη- μετά από χρόνια- δημοπρασία ετήσιων εντόκων ανοιχτή στην εγγραφή/συμμετοχή ιδιωτών ( απευθείας εγγραφή για ποσά έως 15.000 ευρώ) . Το επιτόκιο στο 3,81%, πολύ πιο πάνω από αυτό στις προθεσμιακές καταθέσεις για ανάλογα ποσά (που δύσκολα θα ξεπεράσουν το 1%). Τα στοιχεία από την σύνθεση των συμμετεχόντων ενδιαφέροντα: Συνολικά 3.800 πολίτες αγόρασαν έντοκα αξίας 57 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης μέσω τραπεζών αγοράστηκαν επίσης από ιδιώτες τίτλοι χρέους αξίας 1,38 δισ. ευρώ. Για τους ενδιαφερόμενους, δικαίωμα απευθείας συμμετοχής στα ετήσια έντοκα θα δοθεί και στις εκδόσεις που θα ακολουθήσουν. Το θετικό της διαδικασίας; ικανοποιούνται άπαντες, από το οικονομικό επιτελείο και τους ιδιώτες μέχρι τον ΟΔΔΗΧ (πρωτίστως και κυρίως).

ΠΕΡΙ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια των traders. Χοντρό το σημερινό στοίχημα για το τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φαίνεται ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την νέα αύξηση. Τι να συμπεράνει κανείς αν βλέπει το ιταλικό 10ετές στο 4,5% και το ισπανικό στο 3,7%> Πιέσεις και για τον ελληνικό ομόλογο στο 4,1% Το μεσημέρι θα φανεί αν η μεγάλη άνοδος των τελευταίων δύο ημερών είναι δικαιολογημένη.

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΧΡΕΟΥΣ

Η αλήθεια να λέγεται. Καλύτερα να διαχειρίζεσαι αυτή την περίοδο το ιταλικό χρέος παρά το ελληνικό. Ο «δικός μας» διαχειριστής θα βγάλει ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού για το 2024 το οποίο θα προβλέπει εκδόσεις 7 δις. ευρώ (άντε και άλλα 2 το… πράσινο). Πόσες εκατοντάδες δισεκατομμύρια πρέπει να σηκώσει ο ιταλός συνάδελφός του σε τέτοια αγορά; Άντε και τα σήκωσε. Swaps έχει για να κατεβάσει την επιβάρυνση από την συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων. Ο Έλληνας έχει και μπορεί να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι βρέξει χιονίσει, οι τόκοι θα είναι και του χρόνου κάτω από 5 δις. ευρώ.

ΔΕΝ "ΕΙΔΕ" ΑΚΟΜΗ Η MOODY'S ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Ημέρα… Moody’s η αυριανή. Στην αυτονόητη ερώτηση αν θα αναβαθμίσει, η απάντηση είναι «μάλλον ναι». Τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική είναι πολλές ενώ και στον συγκεκριμένο οίκο δεν έχει γίνει αποτίμηση των καταστροφών (εδώ δεν έχει κάνει ακόμη η Ελλάδα). Αφού λοιπόν στράβωσε με την αναβάθμιση της DBRS την προηγούμενη εβδομάδα, ίσως αυτό το Σάββατο η είδηση να «παίξει» λίγο παραπάνω.

Η "ΣΥΝΔΡΟΜΗ" ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

Πάντως η ελληνική πλευρά έχει ήδη αρχίσει να επικοινωνεί σε όλους τους τόνους ότι το χρέος δεν θα επηρεαστεί. Βγήκε η είδηση για τα 2,25 δις. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρχισαν να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι έχοντες (50 η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλα τόσο από τους εφοπλιστές όπως υπολογίζεται), βάλε και τα 400 εκατ. ευρώ του Ταμείου Αλληλεγγύης φτάσαμε στα 2,75 δις. ευρώ. Κι ύστερα είναι και οι… οικονομίες. Το είπε χθες ο υπουργός: Δεν έχει άλλα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας. Θα ανοίξει η πλατφόρμα του market pass από αύριο, θα πάρει ο κόσμος ότι είναι να πάρει και τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ