Ελπίδες για αποφυγή της ύφεσης στην Ευρωζώνη

Τα στοιχεία ακολουθούν την είδηση της Δευτέρας για συρρίκνωση της γερμανικής παραγωγής Η Γαλλία σημείωσε απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ, ενώ η Ιταλία συρρικνώθηκε

Ελπίδες για αποφυγή της ύφεσης στην Ευρωζώνη

Η ευρωζώνη οδεύει προς αποφυγή ύφεσης μετά την απροσδόκητη ανάπτυξή της στα τέλη του 2022, παρά τον διψήφιο πληθωρισμό και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο, ανέφερε η Eurostat την Τρίτη, αψηφώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για συρρίκνωση 0,1%. Ενώ η γερμανική και η ιταλική παραγωγή συρρικνώθηκαν, η Γαλλία και η Ισπανία κατέγραψαν επέκταση. Υπήρχαν επίσης ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία τη Δευτέρα από την Ιρλανδία.

Η περιοχή του ευρώ, η οποία επεκτάθηκε σε 20 χώρες όταν η Κροατία εντάχθηκε την 1η Ιανουαρίου, έχει αγωνιστεί με πρωτοφανή άνοδο των τιμών που πυροδοτήθηκε από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που προκλήθηκε από τον πόλεμο.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τη ζημία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χορηγώντας βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένας ήπιος χειμώνας συνέβαλε επίσης στην ηρεμία των αγορών ενέργειας.

Η ανάπτυξη υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης αφού ξεπέρασε τους κινδύνους έλλειψης καυσίμων. Αλλά με τους οικονομολόγους να προβλέπουν επίσης ότι η παραγωγή θα μειωθεί το πρώτο τρίμηνο, το μπλοκ δεν έχει βγει ακόμα από το δάσος.

Μεταξύ αρκετών αντιξοοτήτων είναι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, το οποίο δεν έχει φιλτραριστεί πλήρως, ενώ οι καταναλωτές σε ορισμένες χώρες θα εξακολουθήσουν να βλέπουν ακριβότερους λογαριασμούς ενέργειας.

Ο πληθωρισμός, ωστόσο, προβλέπεται να υποχωρήσει σημαντικά, ενδεχομένως νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, χάρη στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Η αγορά εργασίας έχει επίσης αντέξει και πάει καλά μέχρι στιγμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ