Ρωσία: Στοπ πωλήσεων πετρελαίου στους συμμετέχοντες στο πλαφόν

Ο περιορισμός στις εξαγωγές αργού ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2023 Η κυβέρνηση της Ρωσίας θα καθορίσει περαιτέρω απάντηση στο δυτικό ανώτατο όριο

Ρωσία: Στοπ πωλήσεων πετρελαίου στους συμμετέχοντες στο πλαφόν

Το Κρεμλίνο απαγόρευσε τις εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων σε ξένους αγοραστές που τηρούν ανώτατο όριο τιμών, αλλά η Μόσχα εμπόδισε τα πιο δραστικά αντίποινα που θα μπορούσαν να διαταράξουν περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.

Ο περιορισμός στις ρωσικές εξαγωγές αργού θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Η απαγόρευση των πετρελαϊκών προϊόντων θα ξεκινήσει σε ημερομηνία που θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά όχι νωρίτερα από την 1η Φεβρουαρίου.

Ο περιορισμός ισχύει για «συμβάσεις προμηθειών που χρησιμοποιούν άμεσα ή έμμεσα τον μηχανισμό καθορισμού ανώτατου ορίου τιμών», ανέφερε το προεδρικό διάταγμα. «Η απαγόρευση ισχύει σε όλα τα στάδια μέχρι τον τελικό αγοραστή».

Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές αποφεύγουν ακραία μέτρα που η αγορά φοβόταν ότι θα ανατρέψουν περαιτέρω το εμπόριο, όπως ο καθορισμός ελάχιστης τιμής για το αργό της ή η απαγόρευση σε συγκεκριμένες χώρες να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Η τιμή αγοράς για το κορυφαίο αργό της Ρωσίας διαπραγματεύεται ήδη κάτω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι που έθεσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G-7, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από τον περιορισμό. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη σταματήσει τις αγορές, υποδηλώνοντας ότι ο αρχικός αντίκτυπος του διατάγματος μπορεί να είναι περιορισμένος ως προς το πεδίο εφαρμογής.

«Το διάταγμα είναι πολύ ασαφές», δήλωσε ο Βίκτορ Κατόνα, αναλυτής της Kpler. Και «δεν περιλαμβάνει κανένα από τα σηματοδοτημένα αντίμετρα της Ρωσίας, όπως ο καθορισμός ελάχιστης διαφοράς τιμών». Χρησιμεύει κυρίως ως έγγραφο πλαίσιο, είπε.

Το διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει περαιτέρω νομικές πράξεις για να εξουδετερώσει το δυτικό ανώτατο όριο τιμών.

Η Ρωσία θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του 2023 για να δει τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου τιμών προτού αποφασίσει εάν θα λάβει περαιτέρω αντίποινα, όπως ένα κατώτατο όριο τιμών, δήλωσαν άτομα εξοικειωμένα με τις συζητήσεις νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η αγορά περιμένει την απάντηση της Μόσχας στο ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν τέθηκε σε ισχύ το όριο της Ομάδας των Επτά βιομηχανικών χωρών στις ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές αργού.

Το ανώτατο όριο τιμών σημαίνει ότι όποιος θέλει να έχει πρόσβαση σε μια σειρά ζωτικών δυτικών υπηρεσιών, ειδικά στην ασφάλιση, είναι πλέον σε θέση να το κάνει μόνο εάν πληρώσει 60 $ ή λιγότερο. Το βήμα είχε ως στόχο να περιορίσει τα έσοδα που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να χρηματοδοτήσει την επίθεσή του στην Ουκρανία και ταυτόχρονα να διατηρήσει τη ροή του αργού στην παγκόσμια αγορά. Το επίπεδο των τιμών θα επανεξεταστεί πολύ δύο μήνες.

Το τρέχον όριο δεν θα προκαλέσει απώλειες για την οικονομία, τον προϋπολογισμό ή την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας, καθώς το έθνος πωλεί επί του παρόντος το αργό του σε περίπου παρόμοια επίπεδα, δήλωσε ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Τούτου λεχθέντος, η ναυαρχίδα του έθνους Urals grade διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τα διεθνή σημεία αναφοράς.

Ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί να μειωθεί κατά 500.000-700.000 βαρέλια την ημέρα στις αρχές του επόμενου έτους, που ισοδυναμεί με περίπου 5%-6% της τρέχουσας παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιο κοινό έδαφος με τους ομολόγους μας για να αποτρέψουμε τέτοιους κινδύνους», δήλωσε ο Νόβακ την Παρασκευή. «Αλλά αυτή τη στιγμή θα προτιμούσαμε να διακινδυνεύσουμε μια μείωση της παραγωγής παρά να εμμείνουμε στην πολιτική πώλησης σύμφωνα με το όριο».

Η ημερήσια παραγωγή της Ρωσίας ήταν κατά μέσο όρο 10,9 εκατομμύρια βαρέλια τον περασμένο μήνα, η υψηλότερη σε οκτώ μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου που είδε το Bloomberg. Η πλήρης παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας φέτος πιθανότατα θα αυξηθεί σε 535 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τον Νόβακ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 10,74 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με βάση μια αναλογία 7,33 βαρελιών ανά τόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ