Βίαη χρονιά στις αγορές, απαισιοδοξία στη Wall Street για ανάκαμψη το 2023

Οι ανησυχίες για ύφεση είναι έτοιμες να αντικαταστήσουν τους φόβους για τον πληθωρισμό του 2022 Ο δρόμος της Fed είναι καθοριστικός, με την αγορά να βρίσκεται στο έλεος των αυξήσεων των επιτοκίων

Βίαη χρονιά στις αγορές, απαισιοδοξία στη Wall Street για ανάκαμψη το 2023

Μια σκληρή χρονιά για τις αμερικανικές μετοχές πλησιάζει στο τέλος της  με ελάχιστη πεποίθηση στη Wall Street ότι οι προοπτικές θα βελτιωθούν σύντομα.

Μετά την ανάκαμψη από τον Οκτώβριο λόγω εικασιών ότι η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος των πιο επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων εδώ και δεκαετίες, οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω της ανανεωμένης ανησυχίας ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα πνίξει την οικονομική ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Ο S&P 500 έχει χάσει σχεδόν 20% φέτος. Οι ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές ανάπτυξης έχουν πληγεί ακόμη περισσότερο, οδηγώντας τον Nasdaq 100 κάτω περισσότερο από 30%.

«Οδεύουμε προς ύφεση, αλλά θα είναι μια ιστορία δύο μισών το επόμενο έτος, ένα που πιθανότατα θα δει βελτίωση στο χρηματιστήριο το δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην CFRA. Αναμένει ότι ο S&P 500 θα δοκιμάσει εκ νέου τα χαμηλά του Οκτωβρίου το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά θα τελειώσει το επόμενο έτος γύρω από τις 4.575 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 19% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Το βασικό ερώτημα που αντιμετωπίζει τώρα η Wall Street είναι πόσο κοντά είναι η Fed στον τερματισμό των αυξήσεων των επιτοκίων της - μια στιγμή που ιστορικά έχει αποφέρει διψήφιες αποδόσεις για τις μετοχές.

Για τον Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικής στην Pictet Asset Management, οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι έτοιμες να μετατοπίσουν την εστίαση των επενδυτών το επόμενο έτος από τον πληθωρισμό στους κινδύνους που θέτει η επιβράδυνση της οικονομίας. Είναι πτωτικός στις αμερικανικές μετοχές τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες και παρακολουθεί τρεις βασικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στην bear market: ένα κατώτατο σημείο στις εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη, μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων ομολόγων και φθηνότερες αποτιμήσεις σε μετοχές που είναι πιο ευαίσθητες στους κύκλους της οικονομίας.

«Είμαστε ακόμα σε μια πτωτική αγορά», είπε ο Παολίνι . «Η κορύφωση του πληθωρισμού είναι σαφής, αλλά αναμένουμε ότι οι μετοχές θα είναι αδύναμες το επόμενο έτος. Η μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να είναι αργή και επώδυνη — σίγουρα όχι αρκετά ισχυρή ώστε οι κεντρικές τράπεζες να μεταβούν από τη σύσφιξη στη χαλάρωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν αναμένουμε μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. Ανησυχώ πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη παρά για τον πληθωρισμό το 2023».

Ενώ ο S&P 500 έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον μια μέτρια ύφεση κερδών, το υψηλότερο κόστος δανεισμού και η επίμονη οικονομική αβεβαιότητα πιθανότατα θα περιορίσουν τα πιθανά κέρδη στις μετοχές το επόμενο έτος, σύμφωνα με το μοντέλο εύλογης αξίας του Bloomberg Intelligence.

Το πότε θα φτάσει ο πάτος, όμως, είναι μια σκληρή συζήτηση. Και υπάρχει ο κίνδυνος οι εκτιμήσεις για τα κέρδη να εξακολουθούν να είναι πολύ αισιόδοξες. Ο συνολικός προθεσμιακός στόχος 12μήνου των χρηματιστηριακών αναλυτών για 4.498 για τον S&P 500 υποθέτει ότι τα κέρδη θα αυξηθούν 4,3% - σαφώς υψηλότερα από το μοντέλο της BI για υπονοούμενη πτώση 2%.

Άλλο ένα σημάδι απαισιοδοξίας: Η φετινή πτώση μετέτρεψε τους στρατηγικούς της Wall Street σε αρκούδες για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών να κάνει λόγο για πτώση του S&P 500 το 2023. Οι ταύροι των μετοχών, ωστόσο, ελπίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα αντίθετο σήμα για τις μετοχές και ότι το υπερβολικά πτωτικό κλίμα δείχνει πυθμένα της αγοράς.

Επιπλέον, η πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού προσφέρει λόγους αισιοδοξίας. Από το 1950, ο S&P 500 έχει σημειώσει συνολική απόδοση 13% κατά μέσο όρο τους 12 μήνες μετά τις 13 μεγάλες κορυφές του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον Jim Paulsen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στο The Leuthold Group. Και στις 10 περιπτώσεις όπου ο δείκτης αυξήθηκε το έτος μετά από μια σημαντική άνοδο του πληθωρισμού, ο S&P 500 συνέχισε να προσφέρει μέση συνολική απόδοση 22% και το επόμενο έτος, δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας.

Αν και οι αμερικανικές μετοχές είναι πιθανό να αρχίσουν να ανακάμπτουν κάποια στιγμή το 2023, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια για να φτάσει ο S&P 500 στο υψηλό του Ιανουαρίου και πάλι στο υψηλό του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την BI. Στην πραγματικότητα, η ανάγκη της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια αυξημένα ενόψει του ακόμη υψηλού πληθωρισμού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη και να διατηρήσει τις μέσες ετήσιες αποδόσεις για τον S&P 500 στο 5,7% για τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με 12,7% από το 2010 έως το 2019, σύμφωνα με την Gina Martin Adams, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της BI.

Ο Seema Shah, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην Principal Asset Management, αναμένει ότι το επόμενο έτος θα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις τεχνολογικές μετοχές, των οποίων οι αυξημένες αποτιμήσεις μειώνονται καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού.

«Σίγουρα, το επόμενο έτος θα είναι δύσκολο, αλλά θα ανοίξει κάποιες ευκαιρίες για τους επενδυτές μετοχών», δήλωσε ο Shah, ο οποίος αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα υποστεί ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023. «Η Fed πιθανότατα δεν θα ανταποκριθεί σε μια οικονομική ύφεση με καμία ανακούφιση. Ενώ φέτος επρόκειτο για συμπίεση αποτίμησης, το επόμενο έτος θα αφορά πτώση κερδών, οπότε αναμένουμε περαιτέρω απώλειες στην αγορά μετοχών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ