Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (9/12) η ΕΛΣΤΑΤ.

Υποχώρηση κατέγραψε τον Οκτώβριο του 2022 ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2021 είχε καταγραφεί αύξηση 16,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου του 2020.

Αναλυτικότερα, η μείωση στη βιομηχανική παραγωγή που καταγράφηκε φέτος στη χώρα μας τον Οκτώβριο προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

- Από τη μείωση κατά 21,6% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
- Από την αύξηση κατά 0,4% του δείκτη παροχής νερού.
- Από την αύξηση κατά 2,4% του δείκτη μεταποίησης. Στην άνοδο αυτή συνέβαλε, κυρίως, η αύξηση στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (71%), στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών (45,8%), στην επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού (42,9%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (32,6%) και στις άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες (18,7%).
- Από την αύξηση κατά 2,8% του δείκτη ορυχείων- λατομείων.

Όσον αφορά τον εποχικά διορθωμένο γενικό δείκτη, παρουσίασε αύξηση 0,6% τον Οκτώβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022:

- Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση.
- Ο δείκτης του κλάδου παραγωγής προϊόντων καπνού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Οκτώβριο 2022 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2022.
Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 0,6% τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτέμβρη 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

- Από την αύξηση κατά 4,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.
- Από την αύξηση κατά 1,6% του Δείκτη Μεταποίησης.
- Από την αύξηση κατά 0,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
- Από την μείωση κατά 4,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Οκτωβρίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Οκτωβρίου 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.

Η εικόνα στο 10μηνο

Ο μέσος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 3% την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της αντίστοιχης περιόδου 2021.

Η αύξηση προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

- Από την αύξηση κατά 4,6% του Δείκτη Μεταποίησης.
- Από τη μείωση κατά 0,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
- Από τη μείωση κατά 2,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.
- Από τη μείωση κατά 6,3% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ