Goldman Sachs: Πως θα μοιάζει η παγκόσμια οικονομία το 2075;

Οι οικονομολόγοι της Goldman βλέπουν την παγκόσμια ανάπτυξη σε πτωτική πορεία Ομάδα με επικεφαλής τον Χάτζιο βλέπει κινδύνους στον προστατευτισμό, την κλιματική αλλαγή

Goldman Sachs: Πως θα μοιάζει η παγκόσμια οικονομία το 2075;

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. κάνουν μια δυσοίωνη της πορείας της παγκόσμιας οικονομίας έως το 2075.

Δύο δεκαετίες από τότε που περιέγραψαν περίφημα τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις ανάπτυξης για τις λεγόμενες οικονομίες BRIC, οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τώρα τον Jan Hatzius επέκτειναν τις προβλέψεις τους σε 104 χώρες τον επόμενο μισό αιώνα.

Τα αποτελέσματα:

  • Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι κατά μέσο όρο λίγο κάτω από 3% ετησίως την επόμενη δεκαετία, από 3,6% τη δεκαετία πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, και θα βρίσκεται σε σταδιακά πτωτική πορεία στη συνέχεια, αντανακλώντας την επιβράδυνση της αύξησης του εργατικού δυναμικού.
  • Οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να συγκλίνουν με τα βιομηχανικά έθνη, καθώς η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ινδονησία και η Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα κατάταξης των μεγαλύτερων οικονομιών όταν μετρηθούν σε δολάρια. Η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος θα μπορούσαν επίσης να είναι από τις μεγαλύτερες.
  • Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να επαναλάβουν τις σχετικά ισχυρές επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας και η εξαιρετική ευρωστία του δολαρίου θα υποχωρήσει επίσης τα επόμενα 10 χρόνια.
  • Ενώ η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χωρών έχει μειωθεί, θα συνεχίσει να αυξάνεται στο εσωτερικό τους.

Οι οικονομολόγοι Kevin Daly και Tadas Gedminas είδαν τον προστατευτισμό και την κλιματική αλλαγή ως κινδύνους που είναι «ιδιαίτερα σημαντικοί» τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη σύγκλιση των εισοδημάτων.

«Οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι έχουμε περάσει το υψηλό σημείο της παγκόσμιας δυνητικής ανάπτυξης», έγραψαν οι οικονομολόγοι στο σημείωμα. «Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προβλεπόμενης επιβράδυνσης οφείλεται στα δημογραφικά στοιχεία. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 50 χρόνια».

Είπαν ότι η βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού είναι «ένα καλό πρόβλημα» επειδή συνεπάγεται λιγότερη πίεση στο περιβάλλον. Παρ 'όλα αυτά, θα παρουσιάσει «μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις», όπως το πώς τα έθνη θα πληρώσουν για το αυξανόμενο κόστος υγείας των γηράσκοντων πληθυσμών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ