Νέο κτύπημα στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Οι διακοπές λειτουργίας των αντιδραστήρων κατέστησαν τη Γαλλία καθαρό εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας Ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επανεκκινήσουν από ότι αναμενόταν

Νέο κτύπημα στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Η Electricite de France SA, μείωσε τις προοπτικές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τέταρτη φορά φέτος, προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ο πυρηνικός κολοσσός ανέτρεψε την πρόβλεψή του για το 2022, επικαλούμενος ελέγχους και επισκευές στον στόλο των αντιδραστήρων του και εργατικές απεργίες που περιόρισαν την παραγωγή τον περασμένο μήνα. Η κίνηση ασκεί περαιτέρω πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε γειτονικές χώρες, όπου πρέπει να χρησιμοποιηθεί ακριβότερη ενέργεια από ορυκτά καύσιμα για να καλυφθεί το κενό.

Η EDF αναμένει τώρα μόλις 275 τεραβατώρες από τα ατομικά της εργοστάσια φέτος, κάτω από μια προηγούμενη εκτίμηση για τουλάχιστον 280 τεραβατώρες. Το βοηθητικό πρόγραμμα έχει επεκτείνει τις διακοπές λειτουργίας σε τέσσερις αντιδραστήρες που επρόκειτο να επιστρέψουν σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες, με την εκκίνηση να προβλέπεται τώρα για τα τέλη Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου λόγω επιθεωρήσεων και επισκευών που σχετίζονται με τη διάβρωση από στρες.

Τα τεχνικά σφάλματα που έπληξαν τους αντιδραστήρες της EDF φέτος έχουν ανοίξει τρύπα στα οικονομικά της και έχουν καταστήσει τη Γαλλία -- συνήθως εξαγωγέα ενέργειας προς τους γείτονές της -- καθαρό εισαγωγέα, συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Η γαλλική ισχύς βασικού φορτίου για τον Ιανουάριο αυξήθηκε έως και 24% την Παρασκευή.

Η συντήρηση των αντιδραστήρων έχει επίσης καθυστερήσει από ένα κύμα απεργιών, με μέλη του συνδικάτου CGT να αποχωρούν τον περασμένο μήνα για να πιέσουν για υψηλότερους μισθούς εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.

Οι τελευταίες επεκτάσεις διακοπής επηρεάζουν τα εργοστάσια Chooz B1, Penly 2 και Cattenom 1 και 3 της EDF.

Η EDF θα πρέπει να επισκευάσει ρωγμές σε σωλήνες στο Cattenom 1 προτού μπορέσει να το επανεκκινήσει, δήλωσε την Πέμπτη η γαλλική αρχή πυρηνικής ασφάλειας . Η επιχείρηση πραγματοποιεί επίσης πρόσθετους ελέγχους στο εργοστάσιό της στο Chooz, όπου βρήκε μια άλλη ρωγμή που πρέπει να διορθωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας την Παρασκευή. Θα αντικαταστήσει τα εξαρτήματα σωλήνων στις μονάδες Cattenom 3 και Penly 2 αφού ανιχνεύσει παρόμοια σημάδια βλαβών.

Οι προβλέψεις της EDF για την πυρηνική παραγωγή το 2023 και το 2024 παραμένουν αμετάβλητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ