Πυκνώνουν τα προβλήματα στην ευρωζώνη, καθιστώντας πιθανότερη την ύφεση

Ο σύνθετος PMI υποχωρεί στο 47,1, οι οικονομολόγοι ανέμεναν 47,6. Η πιο απότομη ύφεση στη μεταποίηση και η πτώση των υπηρεσιών επιταχύνεται

Πυκνώνουν τα προβλήματα στην ευρωζώνη, καθιστώντας πιθανότερη την ύφεση

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε για τέταρτο μήνα τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι το μπλοκ οδεύει προς ύφεση.

Ένας δείκτης υπευθύνων προμηθειών που καταρτίστηκε από την S&P Global υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013, εκτός από μήνες που υπήρχαν lockdown covid-19. Αυτό ήταν χειρότερο από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ πλήττει τη ζήτηση και ορισμένες εταιρείες περιορίζουν την παραγωγή με ασθενέστερες πωλήσεις.

Η πιο απότομη κάμψη σημειώθηκε στη μεταποίηση, ιδίως σε ενεργοβόρους τομείς όπως τα χημικά και τα πλαστικά. Οι υπηρεσίες συρρικνώθηκαν επίσης με ταχύτερο ρυθμό καθώς οι καταναλωτές αγωνίζονται με την κρίση του κόστους ζωής.

Οι νέες παραγγελίες αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν για τέταρτο μήνα -- με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Δεκέμβριο του 2012, εξαιρουμένων των μηνών lockdown.

«Η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται ότι θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο, δεδομένης της απότομης απώλειας παραγωγής και της επιδεινούμενης εικόνας της ζήτησης που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο,

προσθέτοντας στις εικασίες ότι η ύφεση φαίνεται όλο και πιο αναπόφευκτη», δήλωσε τη Δευτέρα ο Chris Williamson, οικονομολόγος της S&P Global, σε δήλωσή του.

Σε όλο το νομισματικό μπλοκ των 19 εθνών, το αυξανόμενο κόστος έχει βάλει φρένο στη συσσωρευμένη ζήτηση που ακολούθησε την πανδημία, ενώ οι καθυστερημένες αποστολές ενέργειας της Ρωσίας αναγκάζουν τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές αυτόν τον χειμώνα. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι εταιρείες ανέφεραν λιγότερες ελλείψεις εξαρτημάτων και βελτιωμένη αποστολή τον Οκτώβριο, αν και αυτό συχνά συνδεόταν με τους προμηθευτές που ήταν λιγότερο απασχολημένοι λόγω της ασθενέστερης ζήτησης. Οι αγορές εισροών από τους κατασκευαστές μειώθηκαν με έναν από τους πιο απότομους ρυθμούς από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, υποδεικνύοντας χαμηλότερες ανάγκες παραγωγής και ολοένα και πιο διαδεδομένες αποφάσεις για μείωση των αποθεμάτων λόγω των ασθενέστερων από τις αναμενόμενες πωλήσεις.

Οι αβέβαιες προοπτικές οδηγούν ορισμένες επιχειρήσεις να καθυστερούν τις προσλήψεις, ενώ άλλες μειώνουν το προσωπικό εν μέσω ενδείξεων πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Συρρίκνωση τέταρτου τριμήνου

Οι προηγούμενες μετρήσεις για τη Γαλλία και τη Γερμανία σκιαγράφησαν επίσης μια ζοφερή εικόνα, με τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην πρώτη να σταματά για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021 και τη δεύτερη να συρρικνώνεται για τέταρτο μήνα.

Τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ έχουν επίσης προγραμματιστεί για τη Δευτέρα -- και τα δύο είναι πιθανό να δείξουν αρνητικές ενδείξεις. Ο αριθμός της Αυστραλίας ήταν επίσης κάτω από το

όριο των 50 που χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση, ενώ η Ιαπωνία αυξήθηκε ξανά.

Οι αριθμοί της ευρωζώνης υποδηλώνουν ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, αλλά η ύφεση μπορεί να επιταχυνθεί προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global.

«Οι πιέσεις στις τιμές, εν τω μεταξύ, παραμένουν πεισματικά αυξημένες, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και προσωπικού και το αποδυναμωμένο ευρώ αντισταθμίζουν οποιαδήποτε μείωση των τιμών των εμπορευμάτων που συνδέεται με τη βελτίωση των συνθηκών εφοδιασμού», δήλωσε ο Williamson. «Οι αυξημένοι δείκτες τιμών της έρευνας πιθανότατα θα προσθέσουν την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συσφίξει περαιτέρω την πολιτική της τους επόμενους μήνες παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης». Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ