Ενισχύονται οι φόβοι για το χρέος της Ιταλίας

Οι αυξανόμενες αποδόσεις σημαίνουν ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους θα γίνει πολύ πιο δαπανηρή.

Ενισχύονται οι φόβοι για το χρέος της Ιταλίας

Δεν θα χρειαστούν πολλά για να ωθήσει την υπερχρεωμένη Ιταλία σε κρίση χρέους, καθώς ήδη φλερτάρει με τις αποδόσεις των ομολόγων κοντά σε μη βιώσιμα επίπεδα. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι μια απεργία των αγοραστών, παρόμοια με την πρόσφατη κατάρρευση της αγοράς χρυσού του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό που θα συμβεί τον επόμενο μήνα θα είναι κρίσιμο για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Πολλά πράγματα πρέπει να ενωθούν αρμονικά τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας νέας ιταλικής κυβέρνησης με έναν αποδεκτό υπουργό Οικονομικών και της εκ νέου σύγκλησης του Κοινοβουλίου. Αμέσως μετά έρχεται ο ετήσιος προϋπολογισμός που πρέπει να περάσει από έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το τέλος του έτους. Αυτή η διαδικασία, πάντα τεταμένη, είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο εύθραυστη φέτος λόγω του ευρύτερου δημοσιονομικού ελλείμματος και της αύξησης του δανεισμού. Με 245 δισεκατομμύρια ευρώ (238 δισεκατομμύρια δολάρια) κρατικών ομολόγων να πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν το επόμενο έτος και 230 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο λάθους.

Μέχρι στιγμής, η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας και αρχηγός ενός δεξιού συνασπισμού, έχει προσέξει να μην προκαλέσει πάρα πολλά δημοσιονομικά κύματα από τότε που κέρδισε τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς, δεν είναι όλα απλά, καθώς το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Fabio Panetta, σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη της επιλογή για υπουργός Οικονομικών, αρνήθηκε την ευκαιρία. Ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella έχει λίγες εκτελεστικές εξουσίες, αλλά πρέπει να εγκρίνει υπουργικούς διορισμούς. ο υπουργός Οικονομικών είναι ο βασικός ρόλος και ένας τεχνοκράτης συνήθως προτιμάται για να εξευμενίσει τα νεύρα στις Βρυξέλλες έναντι της δημοσιονομικής αυστηρότητας.

Η Moody's Investors Service κατέστησε σαφές στην αναθεώρηση της αξιολόγησης Baa3 της Ιταλίας στις 5 Οκτωβρίου, ήδη με αρνητική προοπτική, ότι οι προσπάθειες του νέου συνασπισμού να αναδιατυπώσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που διαπραγματεύτηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα αύξαναν τους κινδύνους υποβάθμισης. Αυτό θα άφηνε την Ιταλία με μια πρόχειρη αξιολόγηση.

Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών έχουν υπερτετραπλασιαστεί φέτος, σκαρφαλώνοντας στο 4,7%. Αλλά σε χρέος μικρότερης διάρκειας γίνεται πραγματικά αισθητός ο πόνος της αύξησης των επίσημων επιτοκίων της ΕΚΤ. Οι αποδόσεις των τριετών, οι οποίες ήταν αρνητικές στην αρχή του έτους, είναι τώρα πάνω από το 3,5%. το κόστος δανεισμού υπερβαίνει το 4% για το χρέος που λήγει σε πέντε χρόνια και περισσότερο. Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού χρέους διευρύνθηκε σε περισσότερες από 250 μονάδες βάσης.

Δυστυχώς, η Ιταλία μπορεί να βρεθεί στην πιο ευάλωτη πολιτικά της θέση, τη στιγμή ακριβώς που τα πυρομαχικά της ΕΚΤ για την υπεράσπιση των περιφερειακών αγορών ομολόγων της ευρωζώνης βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους. Η κεντρική τράπεζα βασίζεται στην ανακύκλωση χρέους που λήγει στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς λόγω πανδημίας από πλουσιότερα έθνη όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία για τη χρηματοδότηση νέων αγορών ιταλικού, ισπανικού, πορτογαλικού και ελληνικού χρέους.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η ΕΚΤ αγόρασε περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ ιταλικών ομολόγων, αλλά ο ρυθμός μειώθηκε σημαντικά προς το τέλος του καλοκαιριού. Έτσι, θεωρητικά, έχουν απομείνει κάποια πυρομαχικά. Η κεντρική τράπεζα είναι εύλογα επιφυλακτική για το πόση δύναμη πυρός διατηρεί στο αποθεματικό, αλλά υπάρχει μια ανησυχητικά λεπτή περίοδος που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους και τις αρχές του 2023. Μετά από μια μεγάλη γαλλική εξαγορά τον Οκτώβριο, υπάρχουν λίγες διαθέσιμες λήξεις από τις χώρες χορηγούς που είναι διαθέσιμες για να στηρίξουν το ιταλικό ή άλλο περιφερειακό χρέος. Η Αυστρία έχει 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ που λήγουν στα τέλη Νοεμβρίου και υπάρχει μια γερμανική αποπληρωμή 14 δισεκατομμυρίων ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου, τότε ο ρυθμός επιβραδύνεται μέχρι τον Μάρτιο. Η ίδια η Ιταλία έχει μεγάλες εξαγορές, αλλά αυτό δεν ωφελεί ιδιαίτερα.

Επιπλέον, δεν είναι σαφές ποιο ποσοστό αυτών των ομολόγων που λήγουν διακρατούνται στο κύριο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, τα οποία δεν είναι επιλέξιμα για επανεπένδυση μεταξύ αγορών. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο στρατηγικής της Bloomberg Intelligence, Huw Worthington, κατά μέσο όρο λιγότερο από το ένα τέταρτο των συμμετοχών της ΕΚΤ βρίσκονται στη μονάδα ποσοτικής χαλάρωσης πανδημίας. Συνεπώς, ενδέχεται να μην υπάρχει επαρκής ικανότητα αντιμετώπισης της νέας πώλησης περιφερειακού χρέους. Φυσικά, υπάρχει και το νέο όπλο της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού, το Μέσο Προστασίας μετάδοσης, στο οποίο πρέπει να επανέλθει. Αλλά οι λεπτομέρειες για το πώς και πότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό παραμένουν σχεδόν σπάνιες.

Με ένα τέταρτο του τρισεκατομμυρίου ευρώ χρέους να αναχρηματοδοτείται το επόμενο έτος, θα κοστίσει στην Ιταλία επιπλέον 11 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως εάν οι αποδόσεις παραμείνουν τόσο υψηλές καθώς το μέσο επιτόκιο του χρέους της θα τριπλασιαστεί. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού ή πότε έρχεται το σημείο καμπής για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας - αλλά σίγουρα πλησιάζει στην άκρη του γκρεμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ