Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει στιο υφηλότερο επίπεδο από το 1995, προειδοποιεί για μακρά ύφεση

Όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκτός από την Tenreyro υποστήριξαν την κίνηση μισής μονάδας Οι αξιωματούχοι εκτιμούν τώρα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να κορυφωθεί στο 13,3% τον Οκτώβριο

Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει στιο υφηλότερο επίπεδο από το 1995, προειδοποιεί για μακρά ύφεση

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της εδώ και 27 χρόνια, καθώς προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς περισσότερο από ένα χρόνο ύφεσης υπό το βάρος του διογκούμενου πληθωρισμού.

Η αύξηση μισής μονάδας στο 1,75%, που προέβλεψαν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, την Πέμπτη υποστηρίχθηκε από οκτώ από τους εννέα υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της τράπεζας, οι οποίοι επίσης τήρησαν τη δέσμευση να ενεργήσουν δυναμικά ξανά στο μέλλον, εάν χρειαστεί.

«Η επιτροπή θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική για ενδείξεις πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και, εάν είναι απαραίτητο, θα ενεργήσει δυναμικά ως απάντηση», δήλωσε ο κυβερνήτης, Άντριου Μπέιλι, σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για τη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο και πέρα από αυτό».

Τα κέρδη της λίρας υποχώρησαν μετά την κίνηση, η οποία συνοδεύτηκε από προειδοποίηση ότι η ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο και θα διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος.

Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ύφεση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, με τους αξιωματούχους να αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 2,1% συνολικά.

Η BOE αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για την κορύφωση του πληθωρισμού στο 13,3% τον Οκτώβριο εν μέσω αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι τα κέρδη των τιμών θα παραμείνουν αυξημένα καθ 'όλη τη διάρκεια του 2023. Αυτό θα οξύνει μια κρίση κόστους ζωής που θα δει τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα να μειώνονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή σε περίπου 60 χρόνια.

Ακόμη και μετά από δισεκατομμύρια λίρες κρατικής στήριξης για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι οικογένειες αναμένεται να είναι περίπου 5% σε χειρότερη θέση μέχρι το τέλος του 2023 με τα εισοδήματα να μειώνονται τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος.

Σε αντίθεση με τις ζοφερές προοπτικές, η αύξηση κατά τη μισή μονάδα, άνευ προηγουμένου από τότε που η BOE κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1997, είναι ένα σημάδι ότι οι αξιωματούχοι με επικεφαλής τον Μπέιλι, παίρνουν χρόνο στην εποχή του φθηνού χρήματος και προσπαθούν να συμβαδίσουν με ένα κύμα παγκόσμιας σύσφιξης από τους διεθνείς ομολόγους της.

Ένα βασικό τμήμα της καμπύλης αποδόσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, που αντιστράφηκε μετά την απόφαση, είναι σημάδι ότι οι επενδυτές ανησυχούν για μια οικονομική επιβράδυνση. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το επιτόκιο των διετών τίτλων για πρώτη φορά από το 2019.

Οι προβλέψεις της BOE περιλαμβάνουν «εξαιρετικά μεγάλους» κινδύνους, σύμφωνα με τον Μπέιλι. Οι προοπτικές, με βάση τους μέσους λογαριασμούς ενέργειας που αυξάνονται κατά 75% σε περίπου 3.500 λίρες (4.240 δολάρια) τον Οκτώβριο, υπογραμμίζουν το μέγεθος της πρόκλησης που περιμένει τον νικητή της κούρσας για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απόφαση τροφοδοτεί μια ολοένα και πιο έντονη συζήτηση σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για την αυξανόμενη κρίση κόστους ζωής. Ο Μπέιλι αναφέρθηκε σε αυτό καθώς αναγνώρισε τις επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της BOE.

«Αναγνωρίζω τον σημαντικό αντίκτυπο που θα έχει αυτό και πόσο δύσκολη θα συνεχίσει να είναι η πρόκληση του κόστους ζωής για πολλούς ανθρώπους», είπε. «Ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τους λιγότερο εύπορους, αλλά αν δεν δράσουμε για να αποτρέψουμε τον πληθωρισμό να γίνει επίμονος, οι συνέπειες αργότερα θα είναι χειρότερες».

Η BOE έχει κατηγορηθεί από ορισμένες πλευρές ότι ενήργησε πολύ αργά ενόψει της αυξανόμενης απειλής για τον πληθωρισμό και η Λιζ Τρους, η οποία ευνοείται να κερδίσει την κούρσα για να αντικαταστήσει τον Τζόνσον ως πρωθυπουργός, έχει υποσχεθεί να ακονίσει την εντολή της κεντρικής τράπεζας εάν αναλάβει την εξουσία.

Ο διαγωνισμός για την ηγεσία έχει επίσης καταστήσει δυσκολότερο το έργο της πρόβλεψης της οικονομίας. Οι δύο υποψήφιοι προσφέρουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις μειώσεις φόρων και τα επίπεδα δανεισμού, με την Truss να υποστηρίζει την πιο ριζοσπαστική πορεία.

Κατά συνθήκη, η BOE βασίζει τις προβλέψεις της στην ανακοινωθείσα κυβερνητική πολιτική, οπότε οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τίποτα που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στα ύψη, η κατανομή των ψήφων για τα επιτόκια ήταν πιο ισχυρή από ότι αναμενόταν, με τους περισσότερους οικονομολόγους να αναμένουν ότι η εννεαμελής Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα ψηφίσει 7-2 για αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Μόνο η Silvana Tenreyro, υποστήριξε μια μικρότερη κίνηση, λέγοντας ότι τα επιτόκια μπορεί να έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδο που συνάδει με την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο και την επισήμανση των ανησυχιών για συμπιεσμένα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Τα πρακτικά της συνάντησης έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι τήρησαν τη δέσμευση να κινηθούν "δυναμικά" στα επιτόκια εάν χρειαστεί στο μέλλον, γλώσσα που άνοιξε το δρόμο για την αύξηση κατά τη μισή μονάδα αυτόν τον μήνα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρόσθεσαν επίσης καθοδήγηση ότι «η πολιτική δεν ήταν σε προκαθορισμένη πορεία».

Η BOE είπε επίσης ότι σχεδιάζει να πουλήσει gilts από τις συμμετοχές της ομοιόμορφα σε «κουβάδες» μικρών, μεσαίων και μακράς διάρκειας gilts και δεν θα προγραμματίσει μια επιχείρηση επίχρυσων πωλήσεων την ίδια ημέρα με μια επιχείρηση του Γραφείου Διαχείρισης Χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η BOE θα εγκαινιάσει επίσης μια νέα βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση repo, σχεδιασμένη να διατηρεί τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς κοντά στο βασικό επιτόκιο της BOE, καθώς μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ