Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι «εύθραυστη» και «απειλείται»

Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι «εύθραυστη» και «απειλείται»

Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 3,2% στα τέλη Ιουλίου

Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι «εύθραυστη» και «απειλείται», κυρίως λόγω των εμπορικών εντάσεων, δήλωσε χθες η απερχόμενη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξη «μάλλον μέτρια», παρότρυνε τους ηγέτες να προβούν σε διάλογο για να προσπαθήσουν να «αντιμετωπίσουν αβεβαιότητες σε όλο τον κόσμο», αναφορικά με τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο που επιβαρύνει το εμπόριο σε όλο τον κόσμο, ή το Brexit, που επισκιάζει το μέλλον στην Ευρώπη.

«Είτε πρόκειται για εμπορικές σχέσεις, το Brexit, τις τεχνολογικές απειλές, αυτά είναι προβλήματα που δημιούργησαν άνθρωποι και μπορούν να αντιμετωπιστούν από ανθρώπους», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «λίγη θηλυκότητα δεν θα έβλαπτε».

Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 3,2% στα τέλη Ιουλίου. Από τότε, προειδοποίησε ότι οι εμπορικές εντάσεις μπορεί να επιβραδύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορισθεί από το 3,6% το 2018 στο 2,9% φέτος και το 3% το 2020, που είναι τα χαμηλότερα ποσοστά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, «με τους καθοδικούς κινδύνους να συνεχίζουν να αυξάνονται».

Σε ερώτηση αν μπορεί να κάνει περισσότερα για να πείσει τους ηγέτες, όταν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Θα συνεχίσω σίγουρα να είμαι αποφασισμένη, να διασφαλίζω ότι εστιάζουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην παραγωγικότητα, στη σταθερότητα».

Ωστόσο, επέμεινε ότι τα νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να «προβλέπουν» και «να παραμένουν πιστά στα γεγονότα και τα οικονομικά δεδομένα».

«Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο και να μην προσθέσουμε αβεβαιότητα για το τι θα κάνει μια κεντρική τράπεζα», ανέφερε.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να επικρίνει την Fed, την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα και τον πρόεδρο της Τζερόμ Πάουελ, η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι η ίδια «διαρκώς» υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών.

«Όταν ήμουν επικεφαλής του ΔΝΤ, σε χώρες όπου είδα έναν διοικητή μιας κεντρικής τράπεζας να συνδέεται με βλέψεις ή με πολιτικές επιταγές, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά», τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρώπη, αλλά «σε μικρότερες χώρες όπου ορισμένες φορές απειλείται η ανεξαρτησία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ