Διεθνής ανησυχία από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Διεθνής ανησυχία από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Τα κινεζικά αντίποινα στους επιπλέον αμερικανικούς δασμούς προκάλεσαν αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Με κατακόρυφη πτώση υποδέχθηκε το αμερικανικό Χρηματιστήριο την είδιση ότι η Κίνα προχωρά στην επιβολή επιπλέον δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων, απαντώντας στους επιπλέον δασμούς 25% που επέβαλαν την περασμένη Παρασκευή οι ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ.

Οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς έκλεισαν με σημαντική πτώση χθες: ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,38% και έκλεισε στις 25.324,99 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 3,41% στις 7.647,02 μονάδες και ο S&P 500 κατά 2,41% στις 2.811,87 μονάδες στη χειρότερη συνεδρίαση από την αρχή του έτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες με περαιτέρω κλιμάκωση και την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, με την αρμόδια επιτροπή εμπορίου να ανακοινώνει τις αποφάσεις της στα μέσα Ιουνίου. Οι νέοι δασμοί δεν αναμένεται να μπουν σε ισχύ πριν τις 24 Ιουνίου, ενώ στο διήμερο 28-29 Ιουνίου θα διεξαχθεί στην Οσάκα της Ιαπωνίας η σύνοδος των G20 με τη συμμετοχή τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας.

Ο Τραμπ υποστήριξε τη Δευτέρα πως η Κίνα είχε στη διάθεσή της μία πολύ καλή συμφωνία αλλά μετά “έκανε πίσω”. Υποστήριξε επίσης πως δεν θα μείνει κανείς που θα συνεργάζεται με την Κίνα και πως άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ αλλά και οι ίδιες οι ΗΠΑ θα ωφεληθούν. Κάλεσε επίσης το Πεκίνο να μην προχωρήσει σε αντίποινα και αντί απάντησης η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ