ΔΝΤ: Στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπήρξαν σημαντικά λάθη και καθυστερήσεις

ΔΝΤ: Στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπήρξαν σημαντικά λάθη και καθυστερήσεις
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεση την οποία συνέταξε η Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης του Ταμείου παραδέχεται ότι στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, αλλά και σε άλλα που αφορούν χώρες της Ευρωζώνης, υπήρξαν σημαντικά λάθη και καθυστερήσεις.

Στην έκθεση,σύμφωνα με το newmoney.gr,τονίζεται ότι στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρξουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους μίας χώρας, θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στη οικονομική προσαρμογή που απαιτείται, αλλά και να είναι περισσότερο προσεκτική η εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα θα πρέπει να ασκηθεί προσπάθεια ώστε να επέλθει ένας σαφής εξορθολογισμός της συνεργασίας μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Πέραν της παραπάνω έκθεσης, σε μία ακόμη, η οποία αφορά στην ουσία τον απολογισμό για το τι έπραξε το Ταμείο εντός του τρέχοντος έτους (IMF Annual Report 2015), γίνεται αναφορά στην μη αποπληρωμή των δύο δόσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και του ότι η χώρα μας έχασε, έστω και προσωρινά, το δικαίωμα περαιτέρω χρηματοδότησης από το Ταμείο.

Ξεκαθαρίζεται ότι η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου και το 2016, με το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώσει κατά το επόμενο έτος να φθάνει στο επίπεδο των 7,5 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, που έγιναν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, η έκθεση γράφει ότι εστιάστηκαν στη φορολογική διοίκηση, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στη ρύθμιση και στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

Τονίζεται ότι «το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στο να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής αναταραχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ