ΔΝΤ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η βιωσιμότητα του χρέους

ΔΝΤ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η βιωσιμότητα του χρέους
Οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έχουν κοινή θέση υποστήριξε ο Τζ. Ράις στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, το ταμείο θέλει να βοηθήσει τις χώρες στις οποίες εμπλέκεται, αρνούμενος ότι κρατά περισσότερο σκληρή στάση από τους άλλους δυο θεσμούς. «Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται από το ΔΝΤ», συμπλήρωσε.

«Υπήρξαμε ευέλικτοι, παραμένουμε ευέλικτοι στην διαπραγμάτευση με την Αθήνα. Θέλουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση σε ότι αφορά τις δημοσιονομική προσαρμογή σε ότι αφορά έσοδα και δαπάνες, σε ότι αφορά την ανάπτυξη».

«Όλα πρέπει να ισορροπούν», υποστήριξε. «Τόσο σε ότι αφορά τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις όσο και το ασφαλιστικό». Για το τελευταίο σημείωσε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να προστατεύονται οι αδύναμοι και να υπάρχει ένα στοχευμένο δίχτυ προστασίας αλλά οι αλλαγές είναι απαραίτητες.

Για τους φόρους δηλωσε ότι πρέπει να πληρώσουν το μέρος που τους αναλογεί οι έχοντες. Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά θα εξεταστεί το θέμα της χρηματοδότησης, αλλά και του χρέους.

«Ολες οι πλευρές πρέπει να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί. Πρώτα να συμφωνηθούν και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά να δούμε την βιωσιμότητα χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει πληρωμή στις 30 Ιουνίου και κατά πόσο θα κατηγοριοποιηθεί η χώρα σε πτώχευση (default) ή σε καθυστέρηση (arrears) ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι η χώρα θα κατηγοριοποιηθεί «σε καθυστέρηση».

Αναφορικά με τις 30 ημέρες περιθώριο που υπάρχει σύμφωνα με το κατασταστικό σημείωσε ότι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να ενημερώσει το Δ.Σ. του Ταμείου ανά πάσα στιγμή.