Σόιμπλε: Ναι στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά με αντίκρισμα

Σόιμπλε: Ναι στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά με αντίκρισμα
Υπέρ της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά με αντίκρισμα, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με σχετική δήλωση του στα πλαίσια σημερινής εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών με το όνομα «Διάλογοι στην Ευρώπη».

Απευθυνόμενος σε 130 μαθητές είπε τα εξής:

«Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια αυτή πρέπει να έχει νόημα. Αν τελικά οδηγεί στο να μην αλλάζει τίποτα, αυτό θα πλήξει μόνο τους ίδιους τους Έλληνες» Στη συνέχεια μάλιστα πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη πρέπει αυτοί που αυτή τη στιγμή πάνε καλά να βοηθάνε αυτούς που δεν πάνε καλά. Αυτό όμως δε θα έπρεπε να οδηγεί στο να λένε μερικοί ότι τώρα δε χρειάζεται να κάνω τίποτα, θα με βοηθούν συνεχώς...»

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος τόνισε ότι είναι λάθος να κατηγορούμε την τρόικα, την Ευρώπη και την Γερμανία για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας. «Ούτε η τρόικα, ούτε η Ευρώπη, ούτε η Γερμανία μπορούν να κατηγορηθούν για τα προβλήματα της Ελλάδας» είπε. «Η Ελλάδα έζησε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της».

Ο Β. Σόιμπλε απέρριψε για άλλη μια φορά τις ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν υπάρχει καμία νομικά τεκμηριωμένη αξίωση για αποζημιώσεις προς τη Γερμανία. Το θέμα έχει τελειώσει με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων». Το ποσό που η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει ο Σόιμπλε το καθόρισε, μετά από σχετική ερώτηση, σε «μηδέν».

Η Γερμανία φέρει ακόμα ευθύνη για τον πόλεμο, τόνισε, και αυτό ήθελε να πει με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ. Αλλά οι αποζημιώσεις είναι το λάθος θέμα, συμπλήρωσε. «Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας. Και δεν κάνουμε τίποτα στην Ελλάδα που να μην είναι και προς το δικό μας συμφέρον». Ωστόσο, κανείς άλλος στον κόσμο δεν είναι πρόθυμος να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας. «Ούτε οι Κινέζοι χαρίζουν λεφτά», είπε. «Η Ελλάδα θα πρέπει να βρει βοήθεια στην Ευρώπη ή θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με λιγότερη βοήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ