JPMorgan:Με ποιους τρόπους μπορεί η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες

JPMorgan:Με ποιους τρόπους μπορεί η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες
Η JPMorgan είναι αισιόδοξη για την έκβαση στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, και θεωρεί σχεδόν απίθανη την ποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σε έκθεση με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, ο οίκος παραδέχεται πως τόσο η παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, όσο και η διαπραγμάτευση ενός νέου, θα είναι δύσκολες. "Ωστόσο, παραμένουμε πεπεισμένοι πως θα επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα", αναφέρουν οι αναλυτές, λέγοντας πως οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας έχουν ενισχύσει αυτή την άποψη.

Ξεχωριστά η JPMorgan παραδέχεται πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντική πίεση στα δημόσια οικονομικά: η οικονομία παραπαίει και ενδέχεται να επιστρέψει σε ύφεση, τα φορολογικά έσοδα έχουν σημειώσει ραγδαία συρρίκνωση, ενώ το ισοζύγιο ενδέχεται να είναι πάλι ελλειμματικό.

Ο οίκος λέει πως υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, όπως η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων που γίνονται δεκτά ως εγγύηση στην αναχρηματοδότηση της ΕΚΤ. Εάν αυτό συμβεί, η ΕΚΤ πιθανότατα θα σφίξει το "λουρί" της ρευστότητας. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις καταθέσεις σε πολλούς φορείς του δημοσίου. Τρίτον, η κυβέρνηση μπορεί πάντα να καθυστερήσει τις πληρωμές προς τους προμηθευτές της. Τέλος, ενδέχεται να υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης της πληρωμής των οφειλών προς το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ