JP Morgan: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα για το 2024 – "Βλέπει" επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους

JP Morgan: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα για το 2024 – "Βλέπει" επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους

Μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές των ελληνικών ομολόγων είναι εποικοδομητικές

Οι overweight θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, για τους επόμενους μήνες, είναι ανάμεσα στα trades που συστήνει η JP Morgan στους πελάτες της για το 2024. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος περιμένει ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα στο review της 1ης Δεκεμβρίου, ενώ εκτιμά ότι τελικά, και η Moody’s θα φέρει την αξιολόγηση της χώρας στο investment grade.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan, το 2023 ήταν μια πιο σταθερή χρονιά σε πολιτικό επίπεδο για την Ευρωζώνη, κάτι που οφείλεται κυρίως στην πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με προβάδισμα πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν και η δεύτερη εντολή στον Κυριάκο Μητοτσοτάκη, άνοιξαν τον δρόμο για να συνεχιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

Έτσι, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που είδαν την πιστοληπτική τους ικανότητα ή τις προοπτικές τους να αναβαθμίζονται από τους οίκους αξιολόγησης μέσα στο 2023, μαζί με την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Αυστρία.

Έπειτα από την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που έδωσαν στην Ελλάδα η DBRS και η S&P, η JP Morgan περιμένει μια ανάλογη κίνηση από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Για το 2024, παρότι εκτιμά ότι οι αλλαγές στις αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωζώνης θα είναι περιορισμένες (έπειτα από τις αρκετές αναβαθμίσεις του τελευταίου έτους, ειδικά στην περιφέρεια), εντούτοις περιμένει ότι και η Moody’s θα δώσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η JP Morgan σημειώνει ότι αυτά ήταν φθηνά εδώ και χρόνια, αλλά τελευταία έχουν αρχίσει να φαίνονται ακριβά, αντανακλώντας τις αναβαθμίσεις της αξιολόγησης, την ισχυρή νίκη της ΝΔ και τα καλά θεμελιώδη της οικονομίας.

Μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές των ελληνικών ομολόγων είναι εποικοδομητικές, εκτιμά ο οίκος και προβλέπει ότι οι αποδόσεις τους θα παραμείνουν χαμηλότερες σε σχέση με τις ιταλικές (30-60 μονάδες βάσης), λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, του σταθερού πολιτικού σκηνικού και των συνεχιζόμενων αναβαθμίσεων.

Με τις overweight θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα, η JP Morgan επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την αναβάθμιση από τη Fitch και την πιθανή ένταξη των ελληνικών τίτλων στους δείκτες που παρακολουθούν τα ξένα funds.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές περιμένουν το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund στις 125 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2024 (από 119 μονάδες βάσης χθες), στις 130 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο του 2024 και στις 140 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ