Ευρωζώνη: Yποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούνιο 

 Ευρωζώνη: Yποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούνιο 

Ο δείκτης PMI της HCOB υποχώρησε στο 43,4 από 44,8 τον Μάΐο

 

Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε ταχύτερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο, καθώς η επίμονη αυστηροποίηση της πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπίεσε τα οικονομικά, σύμφωνα με έρευνα που σκιαγράφησε μια όλο και πιο ζοφερή προοπτική για τη βιομηχανία.

Η ύφεση ήταν ευρείας βάσης, με έρευνες που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα, να δείχνουν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών PMI της HCOB υποχώρησε στο 43,4 από 44,8 τον Μαΐο, το χαμηλότερο από τότε που η πανδημία του COVID εδραίωσε την επιρροή της στον κόσμο, κάτω από την προκαταρκτική ένδειξη 43,6 και περισσότερο από το όριο ανάπτυξης 50.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που αναμένεται την Τετάρτη και θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο χαμηλό οκτώ μηνών στο 44,2 από 46,4.


«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο βιομηχανικός τομέας έντασης κεφαλαίου αντιδρά αρνητικά στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Στη μάχη της να προσπαθήσει να επαναφέρει τον υψηλό πληθωρισμό στο στόχο της 2%, η ΕΚΤ έχει ήδη προσθέσει 400 μονάδες βάσης στα βασικά επιτόκια και αναμένεται ευρέως να προσθέσει άλλες 25 αυτόν τον μήνα, πλήττοντας τη δύναμη των υπερχρεωμένων καταναλωτών και εταιρειών.


Η ζήτηση αποδυναμώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών παρά τις πιο έντονες μειώσεις τιμών στα μεταποιημένα προϊόντα, έτσι τα λιγότερο αισιόδοξα εργοστάσια μείωσαν το εργατικό δυναμικό τους για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021. Ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στο 49,8 από 51,5.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ