Σε χαμηλά επίπεδα το ηθικό των επενδυτών της ευρωζώνης πέφτει τον Μάιο

Σε χαμηλά επίπεδα το ηθικό των επενδυτών της ευρωζώνης πέφτει τον Μάιο

Ο δείκτης των προσδοκιών σημείωσε πτώση, υποχωρώντας στο -19,0 τον Μάιο από -13,0 τον Απρίλιο

 

Το ηθικό των επενδυτών στην ευρωζώνη σημείωσε μεγάλη πτώση τον Μάιο, με τον επίμονο πληθωρισμό και τις ενεργειακές ανησυχίες να ανατρέπουν τις προσδοκίες για μια εαρινή ανάκαμψη, σύμφωνα με έρευνα τη Δευτέρα.
Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη υποχώρησε στις -13,1 μονάδες τον Μάιο από -8,7 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να ανέλθει στο -8,0 αυτόν τον μήνα.

Ο δείκτης ειδικότερα των προσδοκιών σημείωσε πτώση, υποχωρώντας στο -19,0 τον Μάιο από -13,0 τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2022, «εξανεμίζοντας όλες τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία», σύμφωνα με υο Sentix.
Το βαρόμετρο υποψ'ωρηςσε αρνητικό έδαφος στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το θέμα των ελλείψεων ενέργειας, η μείωση των καταναλωτικών δαπανών λόγω του πληθωρισμού και οι ανησυχίες των καταναλωτών για αναγκαστικές επενδύσεις στα συστήματα θέρμανσης για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στην αδύναμη άνοιξη, πρόσθεσε.

Μεταξύ μιας σειράς πολιτικών που εφαρμόζονται σε όλη τη ζώνη, ο κυβερνώντος συνασπισμός του Βερολίνου τον Μάρτιο συμφώνησε ότι σχεδόν όλα τα πρόσφατα εγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης στη Γερμανία θα πρέπει να λειτουργούν με 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2024, τόσο σε νέα όσο και σε παλιά κτίρια.
«Η οικονομική ανάκαμψη, η οποία είναι χτισμένη σε πόδια από πηλό, αρχίζει έτσι να παραπαίει», αναφέρει η έρευνα.

Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει τους τελευταίους μήνες, λόγω της ισχυρής ζήτησης για υπηρεσίες, και πολλοί οργανισμοί από το ΔΝΤ έως την ΕΚΤ έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους για το μπλοκ. Ωστόσο, η πρόσφατη αδυναμία, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης, ρίχνει σκιά σε αυτήν την ανάκαμψη, ειδικά καθώς ο ταχύς πληθωρισμός κατατρώει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, σημείωσε επίσης δραματικές πτώσεις τον Μάιο, με τον δείκτη για την τρέχουσα κατάσταση να πέφτει στο -9,0 από -2,3 τον Απρίλιο, επαναφέροντας τις συζητήσεις για ύφεση.

Επιπρόσθετα στους φόβους ύφεσης, ο μεταποιητικός τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της γερμανικής οικονομίας, αντιμετωπίζει προβλήματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και οι παραγγελίες κατέγραψαν μειώσεις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν συνέπεια των παγκόσμιων αυξήσεων των επιτοκίων που βάζουν φρένο στην οικονομία.

Η δημοσκόπηση με 1.276 επενδυτές διενεργήθηκε μεταξύ 4 και 6 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ