Ανεπίτρεπτα λάθη στην επιστρεπτέα προκαταβολή

Ανεπίτρεπτα λάθη στην επιστρεπτέα προκαταβολή

Επιχείρηση καλείται να επιστρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 και μάλιστα με τόκο, επειδή απασχόλησε περισσότερο προσωπικό. Αν απασχολούσε λιγότερο, τότε θα επέστρεφε μόνο το 33% και μάλιστα με δυνατότητα εξόφλησης σε 96 δόσεις ή με 15% έκπτωση.

Έχουμε γράψει πολλές φορές για την ανοησία των φορολογικών διαδικασιών. Η φορολογική διοίκηση όμως δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Κατάφερε και αυτό. Να τιμωρείται επιχείρηση επειδή απασχόλησε περισσότερο προσωπικό απ΄όσο απαιτούσαν οι διατάξεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Να πως έγινε αυτό. Στις υποχρεώσεις των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, υπάρχει η υποχρέωση η επιχείρηση να διατηρήσει μέχρι 31 Μαρτίου 2021 το προσωπικό που είχε την 1η Νοεμβρίου 2020. Η συγκεκριμένη εταιρεία προέβη σε απόλυση στις 3 Νοεμβρίου, χωρίς μετέπειτα να προσλάβει επιπλέον προσωπικό.

Ωστόσο, πριν γίνει η απόλυση, η επιχείρηση είχε ήδη προχωρήσει σε δύο προσλήψεις. Μία τον Σεπτέμβριο και μια τον Οκτώβριο. Για να προβλέψει τέτοιες καταστάσεις, ο νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου 2020 το προσωπικό ήταν περισσότερο απ’ ότι την 1η Μαρτίου 2020, τότε η υποχρέωση διατήρησης του προσωπικού μέχρι 31 Μαρτίου 2021 γίνεται με τον αριθμό προσωπικού της 1ης Μαρτίου 2020.

Τι συνέβη όμως στην περίπτωσή μας; Μετά την 1η Μαρτίου και μέχρι τον Σεπτέμβριο που έκανε την πρώτη από τις δύο προσλήψεις, δύο εργαζόμενοι αποχώρησαν οικειοθελώς και για έναν έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου. Οπότε σε απόλυτους αριθμούς η επιχείρηση δεν είχε την 1η Νοεμβρίου περισσότερο προσωπικό απ΄ότι την 1η Μαρτίου. Κατ’ ουσίαν όμως είχε, γιατί στο προσωπικό της 1ης Μαρτίου δεν θα πρέπει να προσμετρηθούν οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν οικειοθελώς ή έληξε ο χρόνος σύμβασής τους.

Οι διατάξεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή ορίζουν ότι οι οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι λήξεις ορισμένου χρόνου δεν συνιστούν μείωση προσωπικού. Οπότε αν μετά την αποχώρηση των τριών εργαζόμενων η επιχείρηση δεν έκανε καμία πρόσληψη και καμία απόλυση, δεν θα καλούνταν να επιστρέψει ολόκληρη την επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Επειδή όμως έκανε δύο προσλήψεις και μετά μια απόλυση, καλείται να επιστρέψει το ποσό με τόκο. Εναλλακτικά, αν πρώτα έκανε την απόλυση στις 3 Νοεμβρίου και τις δύο προσλήψεις τις έκανε στις 10 Ιανουαρίου 2021, θα πληρούσε τα κριτήρια.

Πώς συμβαίνει αυτό το παράδοξο; Απλά, η φορολογική διοίκηση ερμηνεύει τις διατάξεις με εντελώς παράλογο τρόπο. Δυστυχώς, όσα παράλογα και αν επισημαίνονται, η φορολογική διοίκηση δεν αλλάζει στάση. Εξακολουθεί να γίνεται όσο πιο παράλογη μπορεί, αρκεί ο παραλογισμός να αποφέρει έσοδα. Ξεχνά όμως ότι ο παραλογισμός δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια δικαίου και αυτό μακροπρόθεσμα δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά στα δημόσια έσοδα.

Ο Αγαμέμνονας Σταυρόπουλος, Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' τάξης είναι μέτοχος και υπεύθυνος λογιστής της εταιρείας New Accounts A.E."

Άλλα άρθρα του Αγαμέμνονα Σταυρόπουλου στο fpress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ