Ιδού ποιοι αγοράζουν τώρα ακίνητα στην Ελλάδα

Ιδού ποιοι αγοράζουν τώρα ακίνητα στην Ελλάδα

        Βρισκόμαστε, κατά τη γνώμη μου, στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά από μια μακρόχρονη περίοδο περιορισμών και lockdown. Λόγω των δυσκολιών στις μετακινήσεις αλλά και λόγω των πολλών περιοριστικών μέτρων που υποβλήθηκαν, τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι επενδυτές πάγωσαν την αγορά με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν μειωμένες αγοραπωλησίες και στο 90 % των περιοχών στη χώρα μείωση κατασκευών και επενδύσεων.

Οι ξένοι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής είτε γιατί αναμένουν μια διόρθωση τιμών είτε γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Έτσι, λοιπόν, στην ελληνική κτηματαγορά αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται κατά το πλείστων Έλληνες. Παρ ’ότι δεν υπάρχουν αρκετές αγοροπωλησίες και μισθώσεις, οι τιμές δεν έχουν μειωθεί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος και σε πολλά είδη ακινήτων και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται και μικρές αυξήσεις, όπως, για παράδειγμα, σε ακίνητα εισοδήματος, σε πολύ εμπορικούς δρόμους και γειτονιές, σε κατοικίες της τελευταίας δεκαετίας στα Νότια και Βόρεια Προάστια αλλά και σε οικόπεδα με υψηλό συντελεστή δόμησης στα Νότια και στα Ανατολικά Προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η αγορά παλιών διαμερισμάτων και μικρών αυτοτελών κτιρίων, έχει εξαφανιστεί όπως επίσης έχουν εξαφανιστεί και οι ξένοι αγοραστές, μη κάτοικοι Ευρωπαϊκών χωρών, που αγόραζαν ακίνητα με σκοπό την απόκτηση άδειας παραμονής στη χώρα μας.

Γενικά οι τιμές δεν έχουν υποχωρήσει σε πάρα πολλές περιοχές την Αττικής και την περιφέρειας ειδικά σε ακίνητα προβολής ή μοναδικά όπως επίσης σε παραθαλάσσιες τουριστικές εκτάσεις σε όλη την επικράτεια.

Οι τράπεζες λόγω των συνθηκών δεν πιέζουν τους δανειολήπτες, τα fund που έχουν πληθώρα ακινήτων κρατούν στάση αναμονής και οι περισσότεροι πωλητές αναμένουν ότι μετά την ολοκλήρωση της πανδημίας θα βρουν την υψηλότερη τιμή που θα τους ικανοποιεί για να πουλήσουν τα ακίνητά τους. Οι κατασκευαστές και οι developers συνεχίζουν να αναζητούν και να αγοράζουν οικόπεδα σε καλές περιοχές γιατί πιστεύουν ότι όταν ανοίξει η αγορά θα ξεφύγουν οι τιμές προς τα πάνω και είναι σίγουρο ότι μετά από αυτή την κακή συγκυρία που υφίσταται όλος ο κόσμος το νέο ξεκίνημα θα φέρει περισσότερες επενδύσεις και αρκετά κέρδη.

Τέλος, η Ελλάδα έχει αποδείξει από το παρελθόν ότι δύσκολα πείθονται σε περιόδους κρίσεων οι πωλητές να μειώσουν τις τιμές δραματικά και το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η περίοδος του μνημονίου όπου οι τιμές υποχώρησαν μετά από 3 χρόνια οικονομικής ύφεσης.

*Ο Γιάννης Ρεβύθης είναι μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας επί σειρά ετών ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματαγοράς και των ακινήτων επί τρεις δεκαετίες. Είναι οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ