H ενίσχυση των 800 ευρώ οι αδικίες και τα προβλήματα

H ενίσχυση των 800 ευρώ οι αδικίες και τα προβλήματα

Μέχρι τις 28/4 θα πρέπει οι επιχειρήσεις που δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ να κάνουν την σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ. Η προθεσμία είναι ασφυκτική, δεδομένου ότι μόλις το απόγευμα της Δευτέρας 27/4 διορθώθηκε το λεκτικό της υπεύθυνης δήλωσης που συνοδεύει την αίτηση της επιχείρησης και διευρύνει το μέγιστο προσωπικό των επιχειρήσεων που δικαιούνται την αποζημίωση από 5 σε 20. Πρακτικά λοιπόν στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 μέχρι 20 εργαζόμενους δόθηκαν λιγότερες από 24 ώρες προθεσμία να κάνουν την αίτηση.

Επιπρόσθετα παρατηρείται μια μεγάλη αδικία. Η λίστα των ΚΑΔ για τις επιχειρήσεις που δικαιούνται την αποζημίωση, δεν είναι η γνωστή λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων, όπως τις μάθαμε από τις αιτήσεις αναστολής συμβάσεων ή αίτησης μείωσης ενοικίου στο ΕΡΓΑΝΗ. Στην επίμαχη λίστα λείπουν οι ΚΑΔ που δικαιούνταν το (πρώην) voucher των 600 ευρώ. Λογικό θα μου πείτε.

Δεν μπορεί κάποιος να δικαιούται και τα 600 ευρώ της επιταγής (μη) κατάρτισης και τα 800 ευρώ της αποζημίωσης. Σωστά. Η αδικία δεν αφορά όμως τα φυσικά πρόσωπα, επιτηδευματίες. Αφορά τα νομικά πρόσωπα, τις εταιρείες, όπου τα μέλη τους δεν έχουν ατομική επιχείρηση, καθώς αποκλείονται και από τα 600 ευρώ των voucher ως νομικά πρόσωπα και από τα 800 ευρώ της αποζημίωσης, επειδή ο ΚΑΔ τους εντάσσεται στα voucher που δεν δικαιούνται. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν πολύ απλή.

Θα έπρεπε να δημοσιευθούν δύο λίστες, μια ξεχωριστή για τις ατομικές επιχειρήσεις στην οποία σωστά θα έλειπαν οι ΚΑΔ των voucher και μια λίστα ΚΑΔ για τα νομικά πρόσωπα, όπου θα εντάσσονταν όλοι οι πληττόμενοι ΚΑΔ πλην αυτών όπου προβλέπεται χορήγηση των 600 ευρώ των voucher και για τα μέλη των νομικών προσώπων (δικηγορικές εταιρείες και εταιρείες λογιστών). Θα πρέπει να επισημανθεί ότι με αυτό τον τρόπο αποκλείονται από την αποζημίωση εταιρείες που οδηγήθηκαν σε αναγκαστικό κλείσιμο, όπως τα εκπαιδευτήρια ή τα κέντρα λογοθεραπείας.

Κλείνοντας να αναφερθούμε και σε ένα πρόβλημα που παρατηρήθηκε στην αποζημίωση ειδικού σκοπού των εργαζομένων. Συγκεκριμένα υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι αν και έχουν κάνει την αίτηση για την λήψη της αποζημίωσης, η αίτηση αυτή δεν εμφανίζεται. Θα πρέπει λοιπόν, καλού – κακού, όσοι εργαζόμενοι έχουν ήδη κάνει την αίτηση αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα την αποζημίωση, να ελέγξουν την αίτησή τους στο supportemployees.yeka.gr και αν δεν εμφανίζεται, να την κάνουν εκ νέου. Η προθεσμία λήγει την Πέμπτη 30/4, ενώ από 1 μέχρι 3 Μαΐου μπορούν να γίνουν διορθώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ