Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική κτηματαγορά

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική κτηματαγορά

    Αυτή η πρωτόγνωρη πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στις οικονομίες όλων των κρατών και παρότι προέχει η υγεία των πολιτών, για την διασφάλιση της οποίας τα κράτη παίρνουν αυστηρά μέτρα, η κοινωνική και οικονομική διάσταση του θέματος είναι δραματική και το πλήγμα σε προσφορά και ζήτηση πρωτοφανές.

Δυστυχώς, εκτός από τα ανθρώπινα θύματα αυτής της πανδημίας, οι επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών θα είναι τεράστιες και κατ᾽ επέκταση σε όλους τους τομείς όπως στο λιανεμπόριο, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εφοδιαστική αλυσίδα κοκ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Αμερικανός Πρόεδρος παρείχε βοήθεια ύψους 2,23 τρις για την προστασία της αμερικανικής οικονομίας κάτι το οποίο προσδοκούμε να γίνει και από την ευρωπαϊκή κοινότητα συνεισφέροντας με ανάλογα ποσά.
Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, όπως επίσης θα σημειωθεί μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κτηματαγορά που ήδη από την αρχική εκδήλωση της νόσου στην Κίνα, οι κινέζοι αγοραστές είχαν εξαφανιστεί από την Ελλάδα. Τα τρία τελευταία χρόνια η κτηματαγορά στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε βάσει του τουρισμού, των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της παροχής της Άδειας Παραμονής σε κατοίκους μη ευρωπαϊκής κοινότητας (Golden Visa). Τώρα, οι τρεις αυτές πτυχές κατακρημνίζονται λόγω του ότι στηρίζονταν κυρίως σε υπηκόους άλλων κρατών και ξένους επενδυτές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές είχαν αυξηθεί πάρα πολύ τα δύο τελευταία χρόνια, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια και σε περιοχές που εξυπηρετούνται από διεθνή αεροδρόμια.

Η ζημία που θα καταγράψει η ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα η ελληνική κτηματαγορά, θα εξαρτηθεί με το χρόνο εφαρμογής των πρωτόγνωρων αυτών μέτρων προς τους πολίτες, τα κλειστά σύνορα και τις απαγορεύσεις που εφαρμόζονται (και αν μη τι άλλο ήταν απαραίτητες). Εάν όμως ομαλοποιηθεί η κατάσταση και βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού, τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Αντίθετα, εάν επιμηκυνθεί ο χρόνος όλων αυτών των απαγορεύσεων και δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο, είναι σίγουρο ότι οι ζημιές θα είναι τεράστιες με μηδενικές αγοροπωλησίες και επενδύσεις και θα δούμε τις τιμές να μειώνονται κάθετα. Δυστυχώς, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που ζήσαμε πριν οκταετίας με τις τιμές να καταρρέουν και να υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις σε όλους κλάδους των κατασκευών.
Ευελπιστούμε όμως τα πράγματα να πάνε καλύτερα και να μην ζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές της μαύρης οκταετίας της οικονομικής κρίσης που περάσαμε όλοι οι Έλληνες και ευχόμαστε το καλύτερο για όλους μας και πάνω απ’ όλα υπομονή, κουράγιο και υγεία!

*Ο Γιάννης Ρεβύθης είναι μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας επί σειρά ετών ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματαγοράς και των ακινήτων επί τρεις δεκαετίες. Είναι οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων

Δείτε τα άρθρα του Γιάννη Ρεβύθη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ