Τι σπίτια ψάχνουν τώρα οι υποψήφιοι αγοραστές

Τι σπίτια ψάχνουν τώρα οι υποψήφιοι αγοραστές

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, αφήνει πίσω την οικονομική κρίση που έπληξε τους Έλληνες πολίτες και την ελληνική οικονομία. Πιστεύω ότι εκτός από την αλλαγή ψυχολογίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγω της αλλαγής κυβέρνησης θα δούμε θετικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στον τομέα της κτηματαγοράς. Η αγορά ακινήτων από τους Έλληνες είναι και θα είναι προτεραιότητα για αυτούς και την οικογένειά τους.

Το να αγοράσεις σήμερα ένα ακίνητο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για κάποιους μπορεί να είναι σκοπός ζωής και να είναι για μια φορά μόνο. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, πριν αγοράσουν ένα ακίνητο για να στεγάσουν την οικογένειά τους πρέπει να κάνουν έρευνα τιμών και πρέπει να επιλέξουν την περιοχή και το είδος του ακινήτου που ανταποκρίνεται στις στεγαστικές τους ανάγκες. Θα πρέπει να υπολογίσουν τον χρόνο που θα εξοικονομήσουν πηγαίνοντας στην εργασία τους αλλά και τον χρόνο των παιδιών τους για σχολεία και εξωσχολικές δραστηριότητες. Το συγκοινωνιακό δίκτυο και οι τρόποι μεταφοράς είναι ένα στοιχείο που πρέπει ακόμη να υπολογίσει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι να βρίσκεται η κατοικία σε μια ασφαλή περιοχή, κοντά σε πάρκα, πλατείες και πράσινο. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από το budget που θέλει να διαθέσει ο αγοραστής. Μπορεί να εκταμιεύσει και κάποιο δάνειο τουλάχιστον 50% της αξίας του εκτιμωμένου ακινήτου από την τράπεζα που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε άπιαστο όνειρο.

Σήμερα οι νεότεροι έχουν διαφορετικά κριτήρια για την αγορά ή την ενοικίαση κατοικίας. Ζητούν σπίτια πιο μοντέρνα, με μεγάλα παράθυρα και μπαλκονόπορτες, σε όροφο για θέα και μεγαλύτερη ασφάλεια ή με κήπο εάν υπάρχουν κατοικίδια ή μικρά παιδιά. Ζητούν σπίτια λιγότερων τετραγωνικών λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης και μείωσης εξόδων όπως κοινόχρηστα, συντήρηση, θέρμανση κ.α. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση σε ενεργειακά σπίτια υψηλής βαθμίδος. Δυστυχώς, τέτοιες κατοικίες είναι δυσεύρετες στην Αττική διότι η συνεχιζόμενη ύφεση, η υπέρμετρη φορολογία στα ακίνητα, ο ΕΝΦΙΑ κ.α. περιόρισαν δραματικά τις κατασκευές γενικά, με αποτέλεσμα τα λίγα εναπομείναντα σε καλή κατάσταση να έχουν υψηλές τιμές. Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω λόγους, να σημειωθεί ότι ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία παρατηρείται στην εξεύρεση κατοικίας για ενοικίαση.

Εκτός από αγοραστές που ενδιαφέρονται να στεγάσουν την οικογένειά τους παρατηρούνται και αρκετοί ‘Έλληνες αγοραστές που θέλουν να επενδύσουν στην καινούρια τάση που αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά και σε ακίνητα κατάλληλα για την έκδοση αδειών παραμονής από μη κατοίκους Ευρωπαϊκής κοινότητας που μέχρι τώρα το «παιχνίδι» αυτό το έκαναν οι ξένοι. Οι αποδόσεις μπορεί να κυμαίνονται από 3-6% κατ’ έτος αλλά οι υπεραξίες είναι αρκετά υψηλές ξεπερνώντας το 30%, ενώ οι πέντε τοποθεσίες με την υψηλότερη ζήτηση είναι τα νότια προάστια, το κέντρο της Αθήνας, τα νησιά με αεροδρόμιο, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές στην Ελλάδα.

Σε όποια κατηγορία και εάν ανήκετε, προτού πραγματοποιήσετε κάποια αγορά, θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα έναν έμπειρο και σοβαρό κτηματομεσίτη και να το ελέγχετε από νομικής αλλά και πολεοδομικής πλευράς.

*Ο Γιάννης Ρεβύθης είναι μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας επί σειρά ετών ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματαγοράς και των ακινήτων επί τρεις δεκαετίες. Είναι οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων

Δείτε τα άρθρα του Γιάννη Ρεβύθη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ