Οι 3 κίνδυνοι που "βλέπει" η UBS για τις αγορές τους επόμενους μήνες - Η "ασπίδα" των επενδυτών

Οι 3 κίνδυνοι που "βλέπει" η UBS  για τις αγορές τους επόμενους μήνες - Η "ασπίδα" των επενδυτών

Οι αγορές θα κινηθούν μεταξύ διαφορετικών σεναρίων τιμολόγησης των επιτοκίων

Μπορεί να είναι θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες, καθώς αναιρέθηκε το σενάριο ακόμη και μιας πιθανής αύξησης του επιτοκίου από τη Federal Reserve, αλλά η UBS προειδοποιεί τους επενδυτές να μην εφησυχάζουν. Άλλωστε, οι επόμενοι μήνες είναι ναρκοθετημένοι, με τις εστίες αβεβαιότητας να παραμένουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS εκτιμά ότι οι αγορές θα κινηθούν μεταξύ διαφορετικών σεναρίων τιμολόγησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά τη Federal Reserve, ενώ η αστάθεια θα μπορούσε να παραμείνει αυξημένη.

Φυσικά, οι επενδυτές μπορούν να μετριάσουν αυτή τη μεταβλητότητα και να διατηρήσουν κερδοφόρα τα χαρτοφυλάκιά τους, διαφοροποιώντας και εξισορροπώντας μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, η UBS βλέπει σημαντική αξία σε ποιοτικά ομόλογα, δεδομένης της δυνατότητας για σημαντικές αποδόσεις εάν υπάρχει επιβράδυνση της ανάπτυξης ή αυξημένοι φόβοι για γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Προτιμά επίσης τόσο το πετρέλαιο όσο και τον χρυσό για αντισταθμίσεις χαρτοφυλακίου, ενώ η κατανομή σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση και τη διαχείριση των κινδύνων σε σενάρια για επενδυτές που είναι πρόθυμοι και ικανοί να αναλάβουν τους εγγενείς κινδύνους της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων, όπως η έλλειψη ρευστότητας.

Οι 3 κίνδυνοι

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί θετικό κλίμα στις αγορές, καθώς επανήλθαν οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve όχι μόνο δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου, αλλά ενδεχομένως να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση περί μείωσης εντός των επομένων μηνών.

Την εκτίμηση επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Fed του Richmond, Τόμας Μπάρκιν, ο οποίος ανέφερε ότι τα επιτόκια είναι αρκετά περιοριστικά, ενώ και ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, εκτίμησε ότι είναι πιθανές οι μειώσεις επιτοκίων, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ γενικά επιστρέφει σε καλύτερη ισορροπία.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,46% για πρώτη φορά μετά από έναν μήνα.

Ωστόσο, η UBS προειδοποιεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για μια σειρά οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν την αστάθεια της αγοράς, όπως οι εξελίξεις στη Γάζα, η πορεία του αποπληθωρισμού και οι αμερικανικές εκλογές.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα παραμένει αβέβαιη

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε στα 83 δολ./βαρέλι, από την πρόσφατη κορύφωση του Απριλίου, πάνω από τα 91 δολάρια/βαρέλι, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός παραμένει αβέβαιη.

Ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν αισιοδοξία ότι οι διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορούν να γεφυρωθούν με περαιτέρω διαπραγματεύσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου στη Ράφα, στην τελευταία τους επίθεση αυτή την εβδομάδα.

Το βασικό σενάριο λοιπόν της UBS είναι ότι θα συνεχιστεί η σύγκρουση παράλληλα με τις σποραδικές επιθέσεις στην περιοχή χωρίς να μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Ωστόσο, παραμένει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου πέρα από τα 100 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι εάν διακοπούν οι ροές μέσω του Στενού του Ορμούζ ή εάν προσβληθούν μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου.

Η τάση αποπληθωρισμού θα μπορούσε να είναι ευάλωτη

Πιθανή άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για τον πληθωρισμό ενδέχεται να αποσταθεροποιηθούν και να απαιτήσουν υψηλότερα επιτόκια ως απάντηση.

Επιπλέον, εάν η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμείνει πολύ ισχυρή, οι επενδυτές θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προσδοκίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων της Fed.

Αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο της UBS, καθώς συνεχίζει να βλέπει ενδείξεις που υποδηλώνουν εκ νέου πτώση του πληθωρισμού, αλλά οι επενδυτές είναι πιθανό να αναζητήσουν περαιτέρω επιβεβαίωση ότι ο αποπληθωρισμός έχει ξαναρχίσει.

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αυξάνουν την αβεβαιότητα

Καθώς οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα γίνουν σε λιγότερο από έξι μήνες, οι τίτλοι γύρω από τις εκστρατείες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν διακυμάνσεις στο κλίμα της αγοράς.

Ενώ τα δεδομένα από το 1928 υποδηλώνουν ότι οι αγορές δεν τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα ή χειρότερα κατά τη διάρκεια των εκλογικών ετών από ό,τι κατά μέσο όρο, η πολιτική στάση των υποψηφίων θα μπορούσε να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την απόδοση συγκεκριμένων τομέων.

Ένα αυξανόμενο ομοσπονδιακό έλλειμμα είναι επίσης πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο, με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου να προβλέπει πρόσφατα ότι το κόστος των τόκων για το χρέος των ΗΠΑ πρόκειται να υπερβεί τις αμυντικές δαπάνες φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ