DBRS: Χλωμές προοπτικές για τις οικονομίες το 2024 – Χαμηλώνει τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης

DBRS: Χλωμές προοπτικές για τις οικονομίες το 2024 – Χαμηλώνει τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης

Θετικές όμως είναι οι εκτιμήσεις της για την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αποδείχθηκε καλύτερη των προβλέψεων κατά το 2023, όμως οι προοπτικές για το 2024 είναι χλωμές, λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων και των σωρευτικών συνεπειών της νομισματικής σύσφιγξης, σύμφωνα με την DBRS Morningstar.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, στο 2,2%, αλλά υποβαθμίζει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες την εκτίμηση για το 2024 στο 1,3%. Για το 2025 αναμένεται επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 2%.

Η DBRS «βλέπει» μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα από το 11,1% του 2023, στο 9,9% το 2024 και στο 9,3% το 2025.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, οι τελευταίοι μήνες του χρόνου επεφύλαξαν τόσο θετικές όσο και αρνητικές εκπλήξεις στις οικονομίες, με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να υπεραποδίδουν. Στην Ευρώπη, είναι λίγες οι οικονομίες που εμφανίζουν ανάπτυξη κοντά στους δυνητικούς ρυθμούς τους, την ώρα που οι χώρες του πυρήνα παρουσιάζουν ασθενείς επιδόσεις (Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) ή και ήπια ύφεση (Γερμανία).

Έτσι, η DBRS χαρακτηρίζει τις προοπτικές του 2024 θολές, καθώς οι προβλέψεις επιδεινώνονται τους τελευταίους μήνες. Βασική εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ, όπου οι προσδοκίες αναβαθμίζονται, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να μιλούν τώρα για ανάπτυξη 1,2%.

Για το 2025, ο οίκος περιμένει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια από τα μέσα με τέλη του 2024.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της DBRS, οι κεντρικές τράπεζες σε Β. Αμερική και Ευρώπη θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος του 2024, με τις μειώσεις να ξεκινούν το δεύτερο μισό του έτους. Οι σφικτές συνθήκες στις αγορές εργασίας αναμένεται να συνεισφέρουν στις συνεχιζόμενες πιέσεις για αύξηση των μισθών, δυσκολεύοντας την προσπάθεια των εταιρειών να χαμηλώσουν τις τιμές ή ακόμα και να τις κρατήσουν στα τρέχοντα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος προειδοποιεί για μια σχετικά απότομη μείωση της ζήτησης για υπηρεσίες –ειδικά για ταξίδια- καθώς όλο και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αναγκάζονται να σφίξουν το ζωνάρι. Αν και τα οικονομικά των νοικοκυριών φαίνονται ισχυρά στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών θα αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των χαμηλότερων πραγματικών εισοδημάτων και των αυξανόμενων πληρωμών για τα δάνεια.

Οι κίνδυνοι

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς απειλούν με πρόσθετα σοκ στις τιμές των τροφίμων ή της ενέργειας, προειδοποιεί η DBRS.

Στους υπόλοιπους γεωπολιτικούς κινδύνους, ο οίκος εντοπίζει την επιδείνωση στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης με την Κίνα.

Ενώ οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν δείξει ανθεκτικότητα, η DBRS προειδοποιεί για επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας στα χαρτοφυλάκια δανείων, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει ιδιαίτερα τις μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες που έχουν σημαντική έκθεση στα εμπορικά ακίνητα ή σε κλάδους υψηλού ρίσκου.

Πάντως, τα ισχυρά οικονομικά των νοικοκυριών φαίνεται να περιορίζουν την διάρκεια και τη σοβαρότητα της αναμενόμενης επιβράδυνσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ