Morgan Stanley: Επιβράδυνση της ανάπτυξης το 3ο τρίμηνο - Συντηρεί τους θετικούς ρυθμούς η οικονομία

Morgan Stanley: Επιβράδυνση της ανάπτυξης το 3ο τρίμηνο - Συντηρεί τους θετικούς ρυθμούς η οικονομία

Οι καταλύτες για την οικονομική ανάπτυξη το 2024 και 2025 

Επιβράδυνση θα δείξουν τα στοιχεία τρίτου τριμήνου για το ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, εκτιμά η Morgan Stanley, τονίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει στέρεη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος περιμένει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί για το τρίτο τρίμηνο στο 0,4%, σε τριμηνιαία βάση, έναντι 1,3% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, λαμβάνοντας στήριξη από την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά, η εγχώρια ζήτηση θα έχει θετική συμβολή στην ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, ενώ οι καθαρές εξαγωγές θα είναι βαρίδι.

Για το σύνολο του 2023, η Morgan Stanley περιμένει ανάπτυξη 2,3%, ενώ οι ίδιοι ρυθμοί αναμένεται να διατηρηθούν και το 2024, με την οικονομία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το 2025, με ανάπτυξη 2,4%.

Οι αναλυτές του οίκου περιμένουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 3,3% φέτος, στο 2,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί από το 2,2% του ΑΕΠ φέτος στο 1,2% το 2024 και στο 1% το 2025, με το χρέος να πέφτει αντίστοιχα από το 160,5% του ΑΕΠ στο 153% και στο 147,9%.

Όπως σημείωναν πρόσφατα οι αναλυτές της Morgan Stanley στο πλαίσιο των προβλέψεών τους για τη νέα χρονιά, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με καλούς ρυθμούς, και άρα θα ευθύνεται για μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του 2023 καθώς και για περίπου τη μισή από την ανάπτυξη του 2024 και του 2025. Τα πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα θα ωφεληθούν από τον συνδυασμό της μείωσης του πληθωρισμού και της αύξησης των μισθών.

Κατά το 2024 και το 2025, οι επενδύσεις αναμένεται να γίνουν η βασική κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης, λόγω της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό αντισταθμίζει τις επιπτώσεις από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση του κόστους δανεισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ