Goldman Sachs: Τελείωσε η εποχή των «ακριβών» μετοχών στον S&P

Goldman Sachs: Τελείωσε η εποχή των «ακριβών» μετοχών στον S&P

Το φθηνό χρήμα εκτόξευσε τις μετοχές

Οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν ότι στο τέλος του 2023, το ράλι της χρονιάς θα μείνει από καύσιμά. Η Goldman Sachs προχωράει ένα βήμα παραπέρα και προειδοποιεί τους επενδυτές ότι η δεκαετία των υπεραποδόσεων στις αμερικάνικες μετοχές θα δώσει τη θέση της σε μία «λιγότερο εντυπωσιακή δεκαετία».

Ο Peter Oppenheimer, αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας αναφέρει σε σημείωμά του ότι αυτό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αποκλείεται να επαναληφθεί στα επόμενα και προτείνει στους πελάτες να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Το φθηνό χρήμα εκτόξευσε τις μετοχές

Η ηγετική θέση των ΗΠΑ στην τεχνολογία, το «φθηνό» χρήμα και η κυριαρχία μερικών κολοσσών που «σήκωσαν» σε ένα μεγάλο βαθμό το φετινό ράλι αλλά και την ευρύτερη εκτόξευση των αμερικανικών δεικτών, ήταν τα στοιχεία που της προηγούμενης δεκαετίας που ξεχώρισαν τις αμερικανικές αγορές.

Όμως ο Oppenheimer σημειώνει ότι αυτή η υπεραποδοσή αυξάνει τον κίνδυνο τον κίνδυνο της συγκεκριμένης αγοράς σε σχέση με άλλες για βουτιά.

Ο S&P παρά την αστάθεια των τελευταίων εβδομάδων παραμένει κατά 9% πάνω σε απόδοση από δείκτες άλλων αγορών. Σε επίπεδο δεκαετίας, ο δείκτης βρίσκεται σε πορεία να καταγράψει το 8ο έτος υπεραπόδοσης.

Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων όμως, αυξάνονται οι ανησυχίες.

«Τα αμερικανικά νοικοκυριά κατέχουν επίσης πολύ περισσότερες μετοχές από ό,τι εκείνα σε άλλες αγορές», ανέφερε ο Oppenheimer. «Θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους με άλλα assets όπως μετρητά και σταθερό εισόδημα».

Ποιοι διαφωνούν

Πάντως στο ίδιο σημείωμα, το οποίο περιλαμβάνει απόψεις και άλλων αναλυτών της Goldman Sachs, οι David Kostin και Lily Calcagnini διαφοροποιούνται σημειώνοντας ότι αναμένουν υπεραπόδοση στις αμερικανικές μετοχές μακροπρόθεσμα.

Υποστηρίζουν ότι ενώ οι υψηλές αποτιμήσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις ισχυρές αποδόσεις, οι αμερικανικές μετοχές μπορούν να υπεραποδώσουν έναντι των παγκόσμιων ομολόγων τους, εάν οι διοικήσεις των εταιρειών συνεχίσουν να ενισχύουν την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ