Ανυποχώρητος ο Μακρόν για το συνταξιοδοτικό: Δεν πρόκειται να κάνω πίσω για το όριο των 64 ετών

Ανυποχώρητος ο Μακρόν για το συνταξιοδοτικό: Δεν πρόκειται να κάνω πίσω για το όριο των 64 ετών

Παρά τις μαζικές συγκεντρώσεις στη Γαλλία για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε εκ νέου, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Mίνι περιοδεία πραγματοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν για τη μείωση της σπατάλης του νερού, σε μια περίοδο μάλιστα που στη Γαλλία έχει βρέξει ελάχιστα, αλλά φυσικά το ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από τη λίμνη Σερ- Πονσόν στις Άλπεις, πριν από την ομιλία του, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ιδιαίτερα τεταμένο κοινωνικό κλίμα. Διαβεβαιώνοντας ότι «ο διάλογος συνεχίζεται» με τα συνδικάτα, ο πρόεδρος ζήτησε επίσης «πρόοδο».

Υπάρχει ένας διάλογος για το συνταξιοδοτικό σύστημα που εξελίσσεται, υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις, χωρίς ωστόσο αυτά να σημαίνουν ότι τα πάντα θα πρέπει να σταματήσουν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι δεκάδες διαδηλωτές ταξίδεψαν ως τη λίμνη για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το θεώρησε φυσιολογικό δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η αντίθεση δεν δικαιολογεί φαινόμενα βίας, όπως αυτά που ξέσπασαν στην αγροτική περιοχή Σεν Σολίν.

«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», συνέχισε ο επικεφαλής του κράτους, ενώ μια νέα ημέρα διαδηλώσεων έχει οριστεί για την Πέμπτη 6 Απριλίου.

Άλλωστε έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ της Ελιζαμπέτ Μπορν και των συνδικάτων την ερχόμενη Τετάρτη. Υπάρχουν επίσης προθεσμίες – οι Sages (το Συμβούλιο των Σοφών) πρόκειται να δώσουν την απόφασή τους για τη συνταγματικότητα του κειμένου στις 14 Απριλίου – οι οποίες αποφάσεις πρέπει να τηρηθούν «ώστε να ολοκληρωθεί η δημοκρατική διαδικασία».

Το ενδεχόμενο να κάνει πίσω ο Μακρόν στο νόμιμο όριο ηλικίας που ορίζει το κείμενο στα 64 έτη μοιάζει πάντως αδιανόητο: «Δεν πρόκειται να λέω τα ίδια πράγματα κάθε τέσσερις ημέρες, αλλιώς τραυλίζουμε», παραμέρισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ