Έλον Μασκ: Δεν μπορεί να χρηματοδοτεί άλλο το Starlink στην Ουκρανία-Ζητά τη συνδρομή του πενταγώνου

Έλον Μασκ: Δεν μπορεί να χρηματοδοτεί άλλο το Starlink στην Ουκρανία-Ζητά τη συνδρομή του πενταγώνου

Η δήλωση του ιδρυτή της Space X, έρχεται λίγο μετά την οργή που είχε ξεσηκώσει στην Ουκρανία, στην οποία πρότεινε απώλεια εδαφών για τη λήξη του πολέμου.

Τη συνδρομή του Πενταγώνου για τη χρηματοδότηση της δορυφορικής υπηρεσίας Starlink στην Ουκρανία φέρεται να ζήτησε ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ.

Ο Έλον Μασκ δήλωσε την Παρασκευή ότι η SpaceX, της οποίας είναι ιδρυτής, δεν μπορεί να χρηματοδοτεί «επ' αόριστον» την δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink που έχει διαθέσει στην Ουκρανία και να της στέλνει πολλές χιλιάδες ακόμη τερματικά, μετά από αναφορά που υποδηλώνει ότι η διαστημική εταιρεία έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να χρηματοδοτήσει τη διάθεση της υπηρεσίας.

Το σχόλιο του Μασκ σχετικά με το ζήτημα της υποστήριξης της υπηρεσίας διαδικτύου στην Ουκρανία έρχεται, ο ίδιος προκάλεσε την οργή στην Ουκρανία με την πρότασή του να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στη χώρα τους με εκχώρηση ορισμένων εδαφών.

«Η SpaceX δεν ζητά να πληρωθεί για προηγούμενα έξοδα, αλλά επίσης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το υπάρχον σύστημα επ' αόριστον και να στείλει πολλές χιλιάδες ακόμη τερματικά που έχουν χρήση δεδομένων έως και 100 φορές μεγαλύτερη από τα τυπικά νοικοκυριά. Αυτό είναι παράλογο», είπε ο Μασκ στο Twitter.

Μασκ: Στα 20 εκατ. δολάρια τον μήνα τα έξοδα της SpaceX για το Starlink στην Ουκρανία

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδρυτής της Tesla είπε ότι τα έξοδα για τη διατήρηση των δορυφορικών υπηρεσιών του Starlink στην Ουκρανία ανέρχονται σε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Δήλωσε, μάλιστα, πρόσφατα είπε ότι η SpaceX είχε ξοδέψει περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια για να ενεργοποιήσει και να υποστηρίξει το Starlink στην Ουκρανία.

Το CNN ανέφερε την Πέμπτη ότι η SpaceX έστειλε επιστολή στο Πεντάγωνο τον περασμένο μήνα λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την υπηρεσία Starlink στην Ουκρανία και ότι ίσως χρειαστεί να σταματήσει να τη χρηματοδοτεί εκτός εάν ο στρατός των ΗΠΑ βοηθήσει, παρέχοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Ο Μασκ ενεργοποίησε το Starlink στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου μετά τη διακοπή των υπηρεσιών διαδικτύου λόγω της εισβολής της Ρωσίας. Η SpaceX της έχει δώσει από τότε χιλιάδες τερματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ