ΗΠΑ: «Άλμα» ανόδου 8,5% στον πληθωρισμό - Υψηλό 41 ετών

ΗΠΑ: «Άλμα» ανόδου 8,5% στον πληθωρισμό - Υψηλό 41 ετών

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Δεκέμβριο του 1981, επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το CNBC.

Άλμα κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, ο οποίος σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 8,5% από 7,9% τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,4%.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Δεκέμβριο του 1981, επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το CNBC.

Γερμανία: «Καλπάζει» σε επίπεδα - ρεκόρ από το 1981 ο πληθωρισμός

Σε μηνιαία βάση, διαμορφώθηκε στο 1,2% έναντι 0,8% τον Φεβρουάριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,5% από 6,4% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,5% τον Φεβρουάριο.

Πορτογαλία: Στο 5,3% «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός - Ο μεγαλύτερος από το 1994

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 32% σε ετήσιο επίπεδο και 11% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν 8,8% και 1% αντίστοιχα.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία αναμένεται να πιέσει την Fed να κινηθεί με επιθετικότερο τρόπο στην αύξηση των επιτοκίων της, εντείνοντας τις ανησυχίες για την επίδραση αυτή της πολιτικής που έχει ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα στην πορεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ