Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τις παραλίες της Κούβας - Τεράστιες απώλειες για τον τουρισμό της χώρας

Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τις παραλίες της Κούβας - Τεράστιες απώλειες για τον τουρισμό της χώρας

Τουλάχιστον 8.000 Ρώσοι παραθεριστές έσπευσαν την περασμένη εβδομάδα να βρουν πτήσεις για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Κούβα

Όταν αεροπλάνα γεμάτα με Ρώσους τουρίστες αναχώρησαν από την Κούβα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι διακοπές τους ανατράπηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, για το θέρετρο του Βαραδέρο ήταν μια δύσκολη ημέρα, καθώς αποτέλεσε ξεκάθαρη ένδειξη ότι η σύγκρουση θα διαταράξει την εύθραυστη οικονομία της νησιωτικής χώρας.

Το Βαραδέρο, μια λωρίδα λευκής άμμου που εκτείνεται στα γαλάζια νερά της Καραϊβικής, ήταν ανέκαθεν μαγνήτης για τους Ρώσους που ήθελαν να ξεφύγουν από τον χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου.

Το 2021, με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να αποφεύγει τις μετακινήσεις εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, οι επισκέπτες από τη Ρωσία ανήλθαν στο 40% των συνολικών αφίξεων στην Κούβα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Στις παραλίες του Βαραδέρο, συνήθως γεμάτες τουρίστες αυτή την εποχή του χρόνου, επικρατεί ξαφνικά ησυχία, είπε η Γιάνετ Κοσταφρέδα, που πουλά σουβενίρ σε τουρίστες. "Οι Ρώσοι ήταν η βασική αγορά που είχαμε τα τελευταία… δύο χρόνια", δήλωσε η ίδια. "Ανησυχώ διότι βλέπουμε πως το μέλλον είναι αβέβαιο".

Τουλάχιστον 8.000 Ρώσοι παραθεριστές έσπευσαν την περασμένη εβδομάδα να βρουν πτήσεις για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Κούβα αφού πολλές χώρες της Δύσης έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεροσκάφη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία. Οι περισσότερες πτήσεις Ρωσίας-Κούβας έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η Κούβα θα δυσκολευθεί να πετύχει τον στόχο για 2,5 εκατ. αφίξεις τουριστών το 2022, εξήγησε ο Πάολο Σπαντόνι, ειδικός σε θέματα της κουβανέζικης οικονομίας στο Augusta University της Τζόρτζια. "Η απώλεια της ρωσικής αγοράς το 2022… θα έχει αρκετά σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο για την κουβανέζικη οικονομία και ειδικότερα για την τουριστική βιομηχανία της Κούβας", δήλωσε ο Σπαντόνι.

Οι Ρώσοι αναμενόταν να αντιστοιχούν έως το 20% των ξένων τουριστών το 2022, δήλωσε ο Σπαντόνι, αλλά ο συνολικός τους αριθμός θα είναι χαμηλότερος του στόχου αυτού εάν συνεχιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Άλλοι τουριστικοί πράκτορες με τους οποίους μίλησε το Reuters είπαν ότι ελπίζουν πως η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από τον Καναδά και την Ευρώπη θα βοηθήσει να αμβλυνθεί η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ