«Θετικός και εποικοδομητικός ο διάλογος» στην πρώτη συνάντηση Τουρκίας-Αρμενίας ύστερα από δεκαετίες

«Θετικός και εποικοδομητικός ο διάλογος» στην πρώτη συνάντηση Τουρκίας-Αρμενίας ύστερα από δεκαετίες

Η πρώτη συνάντηση Τουρκίας - Αρμενίας στη Μόσχα, ύστερα από παρέμβαση της Ρωσίας.

Η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές ή εμπορικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα από τη δεκαετία του 1990. Οι συνομιλίες στη Μόσχα ήταν η πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των δεσμών μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009. Η συμφωνία αυτή δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις παρέμειναν τεταμένες.

Τα υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε "θετική και εποικοδομητική" ατμόσφαιρα, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για πλήρη εξομάλυνση χωρίς προαπαιτούμενα. Είπαν ότι οι ειδικοί απεσταλμένοι "αντάλλαξαν τις προκαταρκτικές τους απόψεις σχετικά με τη διαδικασία εξομάλυνσης".

Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας-Αρμενίας αναζωπυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2020 για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία κατηγόρησε τις εθνοτικές αρμενικές δυνάμεις ότι κατέλαβαν εδάφη που ανήκαν στο Αζερμπαϊτζάν. Έκτοτε η Τουρκία έχει ζητήσει προσέγγιση, καθώς επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή.

Σε ξεχωριστές αλλά παρόμοια διατυπωμένες δηλώσεις, τα υπουργεία Εξωτερικών ανέφεραν ότι η ημερομηνία και ο τόπος για τον επόμενο γύρο συνομιλιών θα οριστικοποιηθούν αργότερα.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών διήρκεσαν περίπου 1,5 ώρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Αρμενία πρέπει να διαμορφώσει καλούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν για να έχει αποτελέσματα η προσπάθεια εξομάλυνσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ