Διπλασιάζονται ανά δύο ημέρες τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Πορτογαλία

Διπλασιάζονται ανά δύο ημέρες τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Πορτογαλία

Οι υγειονομικές αρχές στην Πορτογαλία εκτιμούν πως τα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον διπλιάζονται κάθε δυο ημέρες και μπορεί να φτάσουν το 80% των μολύνσεων μέχρι τέλος του χρόνου.

Αυτή τη στιγμή το σύνολο των κρουσμάτων της Όμικρον στην Πορτογαλία είναι περίπου 20%, δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίδο σε συνέντευξη Τύπου. Το ποσοστό αυτό μπορεί να σημαίνει πως πολύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει με την Όμικρον από τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των 69 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

“Μπορεί να είναι 50% την εβδομάδα των Χριστουγέννων και 80% την τελευταία εβδομάδα του έτους”, είπε ακόμη η υπουργός.

Η χώρα, που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19, ανακοίνωσε 5.800 νέες μολύνσεις την Τετάρτη, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μολύνσεων από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν χρειάστηκε να δώσει την πιο σκληρή μάχη της κατά του ιού.

Οι θάνατοι και οι νοσηλείες, ωστόσο, παραμένουν πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα εκείνης της περιόδου.

“Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη εν λόγω παραλλαγή. Γνωρίζουμε ότι είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα… ο εκτιμώμενος χρόνος στον οποίο οι μολύνσεις διπλασιάζονται είναι δύο ημέρες”.

Η Τεμίδο δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα, αλλά είπε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοση και πως οι επόμενες λίγες ημέρες θα είναι αποφασιστικές προκειμένου να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της νέας παραλλαγής.

Προς το παρόν τουλάχιστον, είπε πως χρειάζεται “μεγαλύτερη χρήση μάσκας, περισσότεροι εμβολιασμοί, περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι”.

Η Πορτογαλία απαιτεί ήδη όλοι οι επιβάτες που φθάνουν αεροπορικώς στη χώρα να επιδεικνύουν κατά την άφιξή τους αρνητικό τεστ.

Η εξ αποστάσεως εργασία θα καταστεί υποχρεωτική και τα σχολεία θα κλείσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να παραταθούν ανάλογα με την εξάπλωση της Όμικρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ