Οργή Γαλλίας για τη συμμαχία Aukus - Ανακαλεί τους πρέσβεις της από ΗΠΑ, Αυστραλία

Οργή Γαλλίας για τη συμμαχία Aukus - Ανακαλεί τους πρέσβεις της από ΗΠΑ, Αυστραλία

Το Παρίσι, ο παλαιότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, παραμένει... θυμωμένο.

Την πρωτοφανή απόφαση να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις της από την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα έλαβε η Γαλλία, στον απόηχο της συμμαχίας ΗΠΑ - Αυστραλίας - Βρετανίας (Aukus). Η συμμαχία είχε ως αποτέλεσμα η Αυστραλία να ακυρώσει ένα συμβόλαιο ύψους 50 δισ. ευρώ με τη Γαλλία για την κατασκευή υποβρυχίων, καθώς θα προχωρήσει στην προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εξέλιξη αιφνιδίασε τόσο τη Γαλλία όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό πως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην ηπειρωτική Ευρώπη ενημερώθηκαν για την Aukus λίγες μόλις ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση και ενώ κατά την περιοδεία του στην Ευρώπη προ μηνών ο Τζο Μπάιντεν είχε επιδοθεί σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους.

Το Παρίσι χαρακτήρισε τη συμμαχία ως πισώπλατη μαχαιριά, λόγω της ακύρωσης από πλευράς Αυστραλίας της μεγάλης παραγγελίας υποβρυχίων. Πηγές του Λευκού Οίκου σχολίασαν στο BBC πως η Γαλλία αποτελεί τον παλαιότερο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και πως στο προσεχές διάστημα η Ουάσιγκτον θα επιχειρήσει να εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ