Τουρκία: Δημοσκόπηση - σοκ για τον Ταγίπ Ερντογάν

Τουρκία: Δημοσκόπηση - σοκ για τον Ταγίπ Ερντογάν

Γιαβάς, Ιμάμογλου και Ακσενέρ ξεπερνούν τον Ερντογάν, σε πρόθεση ψήφου σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Ο συνδυασμός της κακής διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης κάνουν την καρέκλα του πανίσχυρου Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να «τρίζει», με τον ίδιο να χάνει σημαντικό έδαφος δημοσκοπικά, ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του 2023.

Την ώρα που κόμματα της αντιπολίτευσης διευρύνουν τη συμμαχία τους με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν, και προσπαθούν να συσπειρωθούν πίσω από έναν κοινό υποψήφιο, που θα έχει απήχηση σε ευρεία στρώματα της τουρκικής κοινωνίας, δημοσκόπηση της Istanbul Economics δείχνει ότι οι δύο δήμαρχοι του CHP σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη ξεπερνούν κατά πολύ σε ποσοστά τον Τούρκο πρόεδρο αναδεικνύοντας έτσι την κοινωνική δυσαρέσκεια και «αλλαγή κλίματος» στη γειτονική χώρα.

Το 52,5% των ψηφοφόρων απάντησαν ότι θα προτιμούσαν τον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς – έναντι 38,1% του Ερντογάν, σε περίπτωση που γίνονταν τώρα εκλογές, ενώ το 51,4% θα προτιμούσαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου έναντι 39,9% του Ερντογάν. Αλλά και η Μεράλ Ακσενέρ, η «Μαρίν Λεπέν της Τουρκίας», όπως αποκαλούν διεθνή ΜΜΕ την ακροδεξιά επικεφαλής του Iyi Parti («Καλού Κόμματος»), προηγείται με 45,4% στην πρόθεση ψήφου του Ερντογάν (39,1%) αν βρίσκονταν αντιμέτωποι στις προεδρικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 12 τουρκικές πόλεις με 1.506 ερωτηθέντες. Άλλη, πρόσφατη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας, κατέγραψε πτώση των ποσοστών δημοτικότητας του κόμματος Δικαιιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και του κυβερνητικού του εταίρου, του εθνικιστικού MHP στο 45% ενώ η αντιπολίτευση καλπάζει στο 55%.

Αλλά δεν είναι μόνον οι δήμαρχοι που καλπάζουν έναντι του Ερντογάν. Σε μια άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici το 51% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα ψήφιζαν τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έναντι 49% που θα στήριζαν Ερντογάν σε περίπτωση που οι δύο πολιτικοί βρίσκονταν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ