Τουρκία: Oδυνηρή ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές - Τι λένε οι αναλυτές για τις επόμενη ημέρα

Τουρκία: Oδυνηρή ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές - Τι λένε οι αναλυτές για τις επόμενη ημέρα

Η  χθεσινή σαρωτική νίκη της αντιπολίτευσης επέφερε ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στο προφίλ του «αήττητου» Ερντογάν

Λαβωμένος βγαίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την τριπλή ήττα που υπέστη στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Τουρκία. Οι υποψήφιοι που υποστήριξε το ΑΚΡ έχασαν την εκλογική μάχη και στους τρεις μεγάλους δήμους, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, οι οποίοι έμειναν στα χέρια των δημάρχων της αντιπολίτευσης.

Ειδικά στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης που ο Τούρκος πρόεδρος είχε ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, η αποτυχία ήταν οδυνηρή, καθώς είδε τον επανεκλεγέντα πλέον δήμαρχο, Εκρέμ Ιμάμογλου να κυριαρχεί με σχεδόν δέκα μονάδες διαφορά από τον αντίπαλο του Μουράτ Κουρούμ.

Σημειώνεται ότι ο Mert Arslanalp, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι πρόκειται για τη «σοβαρότερη εκλογική ήττα» του Ερντογάν από τότε που ανέβηκε στην εθνική εξουσία το 2002.

Τι σημαίνει αυτό για τον Ερντογάν – Το μήνυμα της κοινωνίας

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέλαβε προσωπικά την προεκλογική εκστρατεία, καθώς ήθελε να επανακτήσει τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία που εξασφάλισε μετά την νίκη του στις εθνικές εκλογές και να βρει τις κατάλληλες συνεργασίες στο κοινοβούλιο για να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος, καθώς ο καταστατικός χάρτης της χώρας θέτει το όριο των δύο προεδρικών θητειών.

Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε τον χαρακτήρα ύστατης μάχης στις εκλογές αυτές, καθώς δήλωσε δημόσια ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα. Από ότι φάνηκε ο λόγος που τον τιμώρησαν οι Τούρκοι είναι ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια, στοιχεία που «γονάτισαν» τα λαϊκά στρώματα που αποτελούν την εκλογική βάση του.

Το μήνυμα της κοινωνίας είναι σαφές και ο ίδιος πρέπει να προβεί σε βασικές τομές στο εσωτερικό προκειμένου να «αμβλύνει» τις γωνίες και να ανατρέψει το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία και το οποίο οδήγησε στην συντριπτική ήττα του κυβερνώντος κόμματος. Το θετικό για τον Τούρκο πρόεδρο είναι πως έχει και την εμπειρία και τον χρόνο για να αλλάξει το κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, βάσει της ομιλίας του, ο Ερντογάν φαίνεται πως «άκουσε» την κοινωνία. Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε την ήττα του και υποσχέθηκε να ακούσει το μήνυμα που του έδωσαν οι Τούρκοι ψηφοφόροι. «Η 31η Μαρτίου δεν είναι ένα τέλος για εμάς, αλλά ένα σημείο καμπής», δήλωσε.

Άπλετος ο πολιτικός χρόνος για να γυρίσει το αποτέλεσμα

Τεράστια νίκη για Ιμάμογλου και Ρεπουμπλικάνους

Από την πλευρά του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατάφερε να εξασφαλίσει θριαμβευτικά μία δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κωνσταντινούπολης, ενώ απέδειξε πλέον ότι μπορεί να σταθεί στα ίσα απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κατάφερε για δεύτερη φορά να πλήξει τον Τούρκο πρόεδρο σε μια μάχη που ο ίδιος θεωρούσε προσωπική λόγω της πολιτικής βαρύτητας της Κωνσταντινούπολης και του συμβολισμού της.

Έχοντας πλέον καταφέρει όλα αυτά καθίσταται εκ των πραγμάτων ο οιονεί αρχηγός της αντιπολίτευσης και πλέον έχουν καλλιεργηθεί οι απαραίτητες συνθήκες για να είναι αυτός ο υποψήφιος για την Προεδρία στις εκλογές του 2028. Πέραν της προσωπικής του νίκης, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατάφερε να έρθει πρώτο στις δημοτικές εκλογές, με το κυβερνών κόμμα να λαμβάνει την δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Reuters, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) διατήρησε ή κατέκτησε τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας στην ψηφοφορία της Κυριακής, η οποία είχε θεωρηθεί ως η στιγμή που θα έκανε την ανατροπή για ένα κίνημα που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας τον Μάιο του 2023.

Σύμμαχοι του Ιμάμογλου είναι και πολλοί Κούρδοι που παραμέρισαν την κομματική πίστη (δεν ψήφισαν τους υποψηφίους του φιλοκουρδικού κόμματος) και τον ψήφισαν ξανά, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα. Στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα, η DEM επιβεβαίωσε εκ νέου τη δύναμή της, κερδίζοντας 10 επαρχίες.

Τι λένε οι αναλυτές

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι οι οικονομικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού σχεδόν 70% και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης που προκλήθηκε από ένα επιθετικό καθεστώς νομισματικής σύσφιξης, ώθησαν τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν το ΑΚΡ αυτή τη φορά.

«Η οικονομία ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας», δήλωσε ο Hakan Akbas, ανώτερος σύμβουλος στην Albright Stonebridge Group. «Ο τουρκικός λαός απαίτησε αλλαγή και ο Ιμάμογλου είναι πλέον η προεπιλεγμένη νέμεση του προέδρου Ερντογάν.»

Η Selin Nasi, επισκέπτρια συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics, δήλωσε ότι οι εκλογές υποδηλώνουν ότι οι οικονομικοί παράγοντες είχαν υπερκεράσει την ποικιλία των πολιτικών ταυτότητας του Ερντογάν.

«Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι τιμώρησαν το ΑΚΡ στην κάλπη για την κρίση του κόστους ζωής», δήλωσε ο Nasi, προσθέτοντας ότι το CHP είχε επεκταθεί πέρα από τα παραθαλάσσια προπύργιά του, αυξάνοντας τις ψήφους του στις εστίες της Τουρκίας στην Ανατολία.

Ακόμη, η Nasi πρόσθεσε ότι οι εκλογές όχι μόνο «θα δώσουν νέα ζωή στο CHP», αλλά και θα εδραιώσουν τη θέση του Ιμάμογλου, ο οποίος προηγουμένως κέρδισε δύο φορές τη δημαρχία της πόλης το 2019, αφού οι αρχές ακύρωσαν την αρχική του εκλογή. «Είναι ο μόνος πολιτικός που κατάφερε να νικήσει τον Ερντογάν τρεις φορές», δήλωσε ο Nasi.

Τέλος, ο Utku Çakırözer, βουλευτής του CHP, χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως προειδοποίηση των ψηφοφόρων προς το AKP του Ερντογάν. «Οι ψηφοφόροι έδωσαν μια κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση», δήλωσε στο POLITICO, υποστηρίζοντας ότι με τη μαζική υποστήριξη πίσω από την αντιπολίτευση βλέπει τώρα τις πρόωρες εκλογές ως πιο πιθανές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ