Πετρέλαιο: Κάμψη στη ζήτηση το 2024 προβλέπει ο ΙΕΑ

Πετρέλαιο: Κάμψη στη ζήτηση το 2024 προβλέπει ο ΙΕΑ

Σε αντίθετη κατεύθυνση ο ΟΠΕΚ

Χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης πετρελαίου «βλέπει» για το 2024 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency – IEA).

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ενεργειακού παρατηρητηρίου των χωρών της Δύσης η αύξηση της ζήτησης θα σημειώσει κάμψη κατά το τρέχον έτος. Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), ο οποίος εκτιμά ότι η ζήτηση το 2024 θα παραμείνει αμετάβλητη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αποδίδει την κάμψη αυτή στην εξασθένιση της ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας μετά τους μακρόχρονους περιορισμούς προς καταπολέμηση του κορωνοϊού, που ήρθησαν πέρσι. Ακόμα, στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες και στη μεγαλύτερη υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Προέβλεψε ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί σε 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, έναντι 2,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2023. Οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, θα συμβάλουν στην αύξηση της προσφοράς κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας στο ρεκόρ των 103,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η πρόσθετη προσφορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταγραφή «σημαντικού πλεονάσματος» στην αγορά πετρελαίου.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ο ΟΠΕΚ

Σημειώνεται ότι χθες ο ΟΠΕΚ δημοσίευσε τη δική του πρόβλεψη για την πορεία της ζήτησης πετρελαίου το 2024. Η εκτίμηση του ΟΠΕΚ κινείται σε μεγάλο βαθμό στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του ΙΕΑ.

Συγκεκριμένα, το καρτέλ εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, λόγω της ζήτησης από την Κίνα και της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια ημέρα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις προέβη στην εκτίμηση ότι η πρόβλεψη πως ζήτηση πετρελαίου οδεύει προς κορύφωση θα αποδειχθεί το ίδιο άστοχη όπως και η πρόβλεψη ότι η προσφορά φθάνει στο ζενίθ της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ