ΗΠΑ: Ανθεκτική η αγορά εργασίας τον Δεκέμβριο

ΗΠΑ: Ανθεκτική η αγορά εργασίας τον Δεκέμβριο

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στους τομείς των υπηρεσιών

Οι αμερικανικές εταιρείες προχώρησαν σε περισσότερες προσλήψεις τον Δεκέμβριο και η αύξηση των μισθών μετριάστηκε, στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και μείωση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, τα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 164.000 τον περασμένο μήνα, τα περισσότερα από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη το ερευνητικό ινστιτούτο ADP σε συνεργασία με το Stanford Digital Economy Lab.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στους τομείς των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών αναψυχής και φιλοξενίας και των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας, ενώ στη μεταποίηση μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας για έναν ακόμη μήνα.

Η έκθεση της Πέμπτης έδειξε περαιτέρω επιβράδυνση της αύξησης των μισθών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στην εργασία τους είδαν μια μέση αύξηση των μισθών τους κατά 5,4% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Για όσους άλλαξαν θέση εργασίας, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 8%. Και τα δύο στοιχεία σηματοδότησαν τον πιο αργό ρυθμό αύξησης από το 2021.

Μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του 2023 στις 202.000, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Επίσης, αυξήθηκαν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Οι αριθμοί αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα της μεταπανδημικής αγοράς εργασίας. Παρά τις ορισμένες ενδείξεις εξασθένησης της ζήτησης εργασίας, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσλαμβάνουν με σταθερό ρυθμό, η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν μισθολογικές αυξήσεις άνω του πληθωρισμού.

Την Παρασκευή αναμένεται η επίσημη έκθεση της κυβέρνησης για την απασχόληση, η οποία -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- θα δείξει ότι οι ιδιώτες εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν περίπου 130.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ