Πετρέλαιο: Μια ανάσα από τα 80 δολάρια η τιμή του Brent

Πετρέλαιο: Μια ανάσα από τα 80 δολάρια η τιμή του Brent

Περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ

Σε τροχιά ανάκτησης των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά και τη χθεσινή άνοδο του 1%, στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων και των φόβων για διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, ιδίως μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτή την ώρα, το Brent σημειώνει άνοδο κατά 0,58% και φλερτάρει με τα 80 δολάρια το βαρέλι, στα 79,82 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό βρίσκεται στα 74,53 δολάρια, με άνοδο κατά 0,57%.

Περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος στον εφοδιασμό πετρελαίου ήταν περιορισμένος μέχρι στιγμής, είπαν οι αναλυτές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αργού στη Μέση Ανατολή εξάγεται μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Στο παγκόσμιο πεδίο της αγοράς πετρελαίου, οι ΗΠΑ αγόρασαν 2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού για παράδοση τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, ανεβάζοντας τις συνολικές αγορές σε περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια καθώς συνέχισαν να αναπληρώνουν τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία πέρυσι.

Τα αποθέματα αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται Reuters.

Η S&P Global Commodity Insights προβλέπει ότι προοπτικά οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία, οδηγώντας σε ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ που θα καλύψει περισσότερο από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση το 2024.

«Όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία, αλλά η ποσότητα πετρελαίου (αργό πετρέλαιο, διυλισμένα προϊόντα και υγρά φυσικού αερίου) που εξάγουν είναι κοντά στη συνολική παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ή της Ρωσίας», δήλωσε ο Jim Burkhard. , ανέφερε σε σημείωμα ένας αντιπρόεδρος της S&P Global.n

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ