Διατήρησε σταθερά τα επιτόκια η Fed για τρίτη συνεδρίαση - Πάουελ: Συζητάμε το ενδεχόμενο μείωσης

Διατήρησε σταθερά τα επιτόκια η Fed για τρίτη συνεδρίαση - Πάουελ: Συζητάμε το ενδεχόμενο μείωσης

Ο Tζερόμ Πάουελ επεσήμανε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην μάχη κατά του πληθωρισμού αν και υπάρχει ακόμα απόσταση μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος

H Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως είχε προεξοφληθεί πλήρως από τις αγορές, στη σημερινή της συνεδρίαση, σηματοδοτώντας στις νέες προβλέψεις της ότι η ιστορική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών έχει φθάσει στο τέλος της και ότι θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού το 2024.

Οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν ομόφωνα μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της να διατηρήσoyn το βασικό επιτόκιο σε υψηλό 22 ετών στο εύρος 5,25-5,5% και να συνεχίσει την παύση τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Είναι η τρίτη συνεδρίαση που διατηρεί σταθερά τα επιτόκιά της, δίδοντας το πιο ξεκάθαρο έως τώρα μήνυμα ότι η επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων έχει φθάσει στο τέλος της, προβλέποντας μία σειρά από επιτοκιακές μειώσεις το επόμενο έτος.

Ο Τζερόμ Πάουελ έστειλε το μήνυμα ότι έχουν αρχίσει οι συζητήσεις εντός της Φέντεραλ Ριζέρβ για μειώσεις των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να απομακρύνει από το τραπέζι και το ενδεχόμενο νέας αύξησης, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

“Εξακολουθούμε να εστιάζουμε στο ερώτημα εάν τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά. Έχουμε αρχίσει να συζητάμε την προοπτική μείωσης των επιτοκίων και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε σε μειώσεις”, είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα είναι σημάδι ομαλοποίησης και όχι εξασθένησης της οικονομίας. Επίσης, σημείωσε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ εστιάζει πολύ την προσοχή της στον κίνδυνο να διατηρήσει τα επιτόκια σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα για υπερβολικά μεγάλο χρονικίο διάστημα.

Χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, κάτι που επιτεύχθηκε χωρίς υπερβολική άνοδο της ανεργίας, παρότι θεωρεί ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο ακόμη. Ωστόσο, η επιστροφή του στο στόχο του 2% θα πάρει λίγο χρόνο. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν με υψηλές τιμές και αυτό δεν το θέλουν», σημείωσε.

Καλοσώρισε την πρόοδο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και είπε ότι είναι «ωραίο να βλέπεις τους καρπούς των προσπάθειών σου».

“Έχουμε συσφίγξει σημαντικά τη νομισματική πολιτική και έχουμε φέρει τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής μας”, υπογράμμισε.

“Λαμβάνοντας υπόψη πόσο πολύ μακριά έχουμε φθάσει και τις αβεβαιότητες στην οικονομία, κινούμαστε προσεκτικά και παραμένουμε δεσμευμένοι στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%. Οι επιτοκιακές αυξήσεις έχουν επηρεάσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις, ωστόσο η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά”.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη ισορροπία, καθώς ο ρυθμός αύξησης των ονομαστικών μισθών επιβραδύνεται”, τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου. «Η εποχή με τις μεγάλες ελλείψεις στην αγορά εργασίας έχει περάσει», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και δεν απομακρύνεται το σενάριο της ύφεσης για το επόμενο έτος.

Στο ανακοινωθέν, οι αξιωματούχοι στηρίζονται στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί το τελευταίο έτος και δήλωσαν ότι θα παρακολουθούν την οικονομία για να διαπιστώσουν εάν χρειαστεί κάποια επιπλέον αύξηση των επιτοκίων – υπαινισσόμενοι εμμέσως πλην σαφώς ότι μετά από μήνες επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων και με τάση υπέρ περαιτέρω αύξησης, ότι ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί να κάνουν τέτοια κίνηση ξανά.

«Οι πρόσφατοι δείκτες» ξεκινάει η ανακοίνωση «υποδηλώνουν ότι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί από τον έντονο ρυθμό της κατά το τρίτο τρίμηνο. Η αύξηση της απασχόλησης έχει μετριαστεί από τις αρχές του έτους, αλλά παραμένει ισχυρή, και το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει αυξημένος.

»Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό. Οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές και πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους για τον πληθωρισμό.»

Οι αξιωματούχοι παρακολουθούν την οικονομία για να δουν αν απαιτούνται «οποιεσδήποτε» πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων. Πίσω από τις γραμμές γίνεται αντιληπτό μετά από μήνες επιθετικής σύσφιγξης απομακρύνεται το ενδεχόμενο της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων κι αυτό γιατί μέχρι τώρα η Επιτροπή δεν είχε χρησιμοποιήσει τον προσδιορισμό «οποιεσδήποτε». Θεωρείται μάλιστα ως ένα σήμα, στη γλώσσα των κεντρικών τραπεζιτών, όι τοι αυξήσεις έχουν τελειώσει.

Σχεδόν ομόφωνα 17 από τους 19 αξιωματούχους της Fed προβλέπουν ότι το επιτόκιο πολιτικής θα είναι χαμηλότερο έως το τέλος του 2024 από ό,τι είναι τώρα – με τη διάμεση πρόβλεψη να δείχνει ότι το επιτόκιο θα μειωθεί κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας από το σημερινό εύρος 5,25%-5,50%. Κανένας αξιωματούχος δεν βλέπει τα επιτόκια υψηλότερα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Το “dot plot” της επιτροπής για τις προσδοκίες των επιμέρους μελών δείχνει άλλες τέσσερις περικοπές το 2025, ή μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα. Τρεις ακόμη μειώσεις το 2026 θα οδηγούσαν το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μεταξύ 2%-2,25%, κοντά στις μακροπρόθεσμες προοπτικές, αν και υπήρχε σημαντική διασπορά στις εκτιμήσεις για τα δύο τελευταία έτη. Καθαρά, υποθέτοντας μία ακόμη αύξηση φέτος, η επιτροπή είχε υποδείξει μόλις μία μείωση το 2023, στην τελευταία επικαιροποίηση.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά πανηγύρισαν με τις μετοχές να σημειώνουν ράλι μετά το μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα χαλαρώσει τα επιτόκια στο μέλλον. Η Fed μείωσε επισήμως την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2024, προβλέποντας ρυθμό 2,4% από 2,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ