Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα μετά την έρευνα για διαφθορά

Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα μετά την έρευνα για διαφθορά

Εισαγγελείς είχαν επιβεβαιώσει φέτος τον Ιανουάριο πως διεξάγεται μια έρευνα για τα προγράμματα λιθίου και υδρογόνου

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας εν μέσω έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τα έργα εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου στη χώρα.

Το γραφείο του εισαγγελέα ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ότι πέντε άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ των οποίων ο Βίτορ Εσκαρία, προσωπάρχης του Κόστα, και ένας σύμβουλος επιχειρήσεων.

Πάνω από 40 έφοδοι πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του Εσκαρία και των υπουργείων υποδομών και περιβάλλοντος, ανέφερε στην ανακοίνωση το γραφείο του εισαγγελέα.

Εισαγγελείς είχαν επιβεβαιώσει φέτος τον Ιανουάριο πως διεξάγεται μια έρευνα για τα προγράμματα λιθίου και υδρογόνου, όμως δεν είχαν κατονομάσει υπόπτους.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ερευνητές έκαναν σήμερα επιδρομές σε κυβερνητικά κτίρια, περιλαμβανομένων της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού, του υπουργείου Περιβάλοντος και της κατοικίας του υπουργού Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα. Το γραφείο του Γκαλάμπα δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς τις έρευνες και έκανε γνωστό πως έχει ακυρωθεί το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Ντουάρτε Κορντέιρο.

Ο δήμαρχος της πόλης Σίνες, ο Νούνιο Μασκαρένιας, τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με την Publico, όπως και δύο επιχειρηματίες. Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή στη Σίνες εργοστασίων υδρογόνου.

Το δίκτυο SIC Noticias μετέδωσε πως ο Κόστα συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα για να δώσει εξηγήσεις.

Σειρά σκανδάλων

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον δέκα υπουργοί και υφυπουργοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση πέρυσι, τουλάχιστον δύο από αυτούς σε σχέση με σκάνδαλα στον αερομεταφορέα TAP. Το πιο χαρακτηριστικό εξ’ αυτών ήταν αποζημίωση λόγω απόλυσης που έλαβε η υφυπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Αλεσάντρα Ρέις μετά την αποχώρησή της από το διοικητικό συμβούλιο του κρατικού αερομεταφορέα TAP, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Τον Νοέμβριο του 2022, το δεξί χέρι του Πορτογάλου πρωθυπουργού Κόστα, ο Μιγκέλ Άλβες, παραιτήθηκε αφού κατηγορήθηκε επίσημα από τους εισαγγελείς για ατασθαλίες στη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας του το 2015-16. Ο Άλβες αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ