Αμετάβλητα στο 5,25% τα επιτόκια της Bank of England – Πρόωρη η συζήτηση για «χαλάρωση»

Αμετάβλητα στο 5,25% τα επιτόκια της Bank of England – Πρόωρη η συζήτηση για «χαλάρωση»

Η BoE ξεκαθάρισε ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική (υψηλά επιτόκια) θα διατηρηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα

Αμετάβλητο στο 5,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE), κάνοντας «παύση» στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής για δεύτερο διαδοχικό μήνα, εν μέσω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού αλλά και της επιδείνωσης της οικονομίας.

Πρόκειται, όπως προαναφέρθηκε, για τη δεύτερη συνεχόμενη φορά που η BoE αφήνει σταθερά τα επιτόκια, βάζοντας «φρένο» στο σερί των 14 διαδοχικών αυξήσεων, το οποίο έχει φέρει το κόστος χρήματος στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Στην ανακοίνωσή της, η BoE ξεκαθάρισε ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική (υψηλά επιτόκια) θα διατηρηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκλείσει και μια νέα αύξηση των επιτοκίων, σε περίπτωση εκ νέου κλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Επίσης, απέρριψε ως πολύ πρόωρη κάθε συζήτηση για πιθανή μείωση των επιτοκίων, δηλαδή για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. «Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν σύντομα να πέφτουν».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τράπεζας, Άντριου Μπέιλι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι τα υψηλά επιτόκια «δουλεύουν» και περιορίζουν τον πληθωρισμό, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η μείωση των τιμών στο 2%.

Ας σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 6,7% τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο, απέχοντας παρασάγγας από τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2022, όταν οι τιμές είχαν σκαρφαλώσει στο 11,1%.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι τα υψηλά επιτόκια, παρότι συνδράμουν στην αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού, ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας, εξαιτίας του ακριβού κόστους χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΒοΕ έδωσε στη δημοσιότητα και τις νέες προβλέψεις για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, αναμένοντας στασιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Παρ’ όλα αυτά, δεν περιμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ έως το 2025.

Στον απόηχο των παραπάνω, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο Ην. Βασίλειο υποχωρεί κατά 9 μονάδες βάσης και αναδιπλώνεται στο 4,41%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου. Η λίρα, από την πλευρά της, ενισχύεται κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, ενώ υποχωρεί κατά 0,2% έναντι του ευρώ.

Η απόφαση της Bank of England αποδείχθηκε ευθυγραμμισμένη με τις αντίστοιχες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, όπου Federal Reserve και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησαν τα επιτόκια σταθερά στο 5,25% – 5,50% και στο 4,5%, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ