Αφησε αμετάβλητα τα επιτόκια η Fed - Πάουελ: Απαιτούνται νέες αυξήσεις για να πέσει ο πληθωρισμός

Αφησε αμετάβλητα τα επιτόκια η Fed - Πάουελ: Απαιτούνται νέες αυξήσεις για να πέσει ο πληθωρισμός

Οι αυξήσεις των επιτοκίων για περισσότερο από ένα χρόνο δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη στην οικονομία.

Έπειτα από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις, η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή της να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια (στο 5-5,25%), αν και τα περισσότερα μέλη της προβλέπουν ότι θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση μέχρι τα τέλη του 2023.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC). Ο στόχος είναι «να αποτιμηθούν οι επιπρόσθετες πληροφορίες και οι επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Fed.

Η Fed αναθεώρησε προς τα επάνω, στο 1%, την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το 2023 (από 0,4% που προέβλεπε τον Μάρτιο) και μείωσε στο 3,2% (από 3,3%) την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό.

Πάουελ: Δεν κλείνει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων

Σήμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί το πέρας της διήμερης συνεδρίασης για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, υποδηλώνοντας ότι ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων δεν έχει κλείσει.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να αυξηθούν κάπως περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ. «Αλλά σε αυτή τη συνάντηση, λαμβάνοντας υπόψη πόσο μακριά και πόσο γρήγορα έχουμε προχωρήσει, κρίναμε συνετό να διατηρήσουμε το εύρος του στόχου σταθερό. … Η επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις», συμπλήρωσε.

Όπως ξεκαθάρισε ξεκινώντας τη συνέντευξη, οι αυξήσεις των επιτοκίων για περισσότερο από ένα χρόνο δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη στην οικονομία.

«Αυξήσαμε το επιτόκιο μας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συνεχίσαμε να μειώνουμε τα χρεόγραφά μας με γρήγορο ρυθμό. Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος και τα πλήρη αποτελέσματα της σύσφιξής μας δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητά», σημείωσε.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα της σύσφιξης της πολιτικής μας και της ζήτησης στους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια κλάδους της οικονομίας, ιδιαίτερα στη στέγαση και τις επενδύσεις», πρόσθεσε «Θα χρειαστεί χρόνος, ωστόσο, για να γίνουν αντιληπτές οι πλήρεις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιγξης, ειδικά στον πληθωρισμό».

Εντούτοις εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι διάφοροι παράγοντες δείχνουν πρόοδο.

«Σχεδόν θα έλεγα ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες που πρέπει να έχουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», υπογράμμισε

Επιπλέον, όπως υπέδειξε η πρόοδος έγκεται στο ότι «η ανάπτυξη βρίσκεται σημαντικά κάτω από την τάση. Η αντίθετη τάση θα ήταν μια αγορά εργασίας που χαλαρώνει. Τα αγαθά, οι παράγοντες, να καθίστανται όλο και πιο υγιή… Τα πράγματα βρίσκονται στη θέση τους. Όμως η διαδικασία του να δουλέψουν πραγματικά στον πληθωρισμό θα πάρει κάποιο χρόνο».

Ο Πάουελ σημείωσε επίσης ότι αναμένει ο αποπληθωρισμός να προέλθει από την αγορά κατοικίας, όπου εκτιμάει ότι τα ενοίκια θα υποχωρήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ