Ευρωπαϊκό «ναι» στην εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft - Στα 69 δισ. δολαρία το deal

Ευρωπαϊκό «ναι» στην εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft - Στα 69 δισ. δολαρία το deal

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη Δευτέρα την εξαγορά της εταιρείας τυχερών παιχνιδιών Activision Blizzard από τη Microsoft για 69 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο στην ιστορία της αγοράς του gaming.

Ειδικότερα, η Κομισιόν υπογράμμισε ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός πρότεινε την εφαρμογή μέτρων στον αναδυόμενο τομέα του cloud gaming που «έσβησαν» τις ευρωπαϊκές ανησυχίες περί «ζημιάς» στον ανταγωνισμό. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέπεται στους χρήστες να streamάρουν παιχνίδια Activision που αγοράζουν σε οποιαδήποτε πλατφόρμα ροής cloud, σε ένα πλαίσιο που δεν αποκλείει από τις αντιμονοπωλιακές πολιτικές της ΕΕ.

Η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η συμφωνία είναι υπέρ του ανταγωνισμού, λέγοντας ότι θα «βάλει μπρος» την αγορά cloud streaming που αντιπροσωπεύει μόλις το 1% έως 3% της συνολικής αγοράς βιντεοπαιχνιδιών. «Συμφωνούμε ότι η αγορά cloud streaming είναι μία πολλά υποσχόμενη αγορά. Μπορεί να διαφωνούμε για την ταχύτητα με την οποία θα αναπτυχθεί» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ βλέπει μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης για το cloud gaming από ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πράσινο φως της Ευρώπης είναι μια τεράστια νίκη για τη Microsoft, αφού η κορυφαία αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα μπλόκαρε τη συμφωνία. Οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως διερευνούν εάν η εξαγορά της Activision από τη Microsoft θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον ανταγωνισμό στην αγορά και του cloud gaming.

Η βρετανική Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμά πως τυχόν απόκτηση της Activision Blizzard από την Microsoft θα δώσει την ευκαιρία στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να προσφέρει αποκλειστικά στην δική της πλατφόρμα gaming (Xbox Game Pass) τα παιχνίδια της Activision, διακόπτοντας ταυτόχρονα τη διανομή τους σε άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες.

Η Activision βρίσκεται πίσω από μερικά από τα μεγαλύτερα παιχνίδια στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Call of Duty και World of Warcraft. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση εξαγοράς της Activision Blizzard από την Microsoft ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της εταιρείας και μια από τις 30 μεγαλύτερες εταιρικές συμφωνίες όλων των εποχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ