H BlackRock εγκαταλείπει την επενδυτική στρατηγική του 60/40 - Zητά ευρύτερο μείγμα χαρτοφυλακίου

H BlackRock εγκαταλείπει την επενδυτική στρατηγική του 60/40 - Zητά ευρύτερο μείγμα χαρτοφυλακίου

Οι στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock Inc. εγκαταλείπουν το χαρτοφυλάκιο 60/40 υπέρ των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και της τακτικής διακράτησης ομολόγων για την αντιμετώπιση των υψηλότερων επιτοκίων.

Στρατηγικοί αναλυτές του BlackRock Investment Institute, του ερευνητικού βραχίονα του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, συνιστούν "να σπάσουμε τους παραδοσιακούς κάδους κατανομής περιουσιακών στοιχείων, απομακρυνόμενοι από την ευρεία κατανομή σε δημόσιες μετοχές και ομόλογα", σύμφωνα με σημείωμα της Τρίτης.

"Αυτές οι παλιές παραδοχές δεν αντικατοπτρίζουν το νέο καθεστώς στο οποίο βρισκόμαστε - ένα καθεστώς όπου οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια σε ύφεση για να προσπαθήσουν να μειώσουν τον πληθωρισμό", ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο δείκτης χαρτοφυλακίου Bloomberg US 60/40 σημειώνει άνοδο 6,3% φέτος, μετά από πτώση σχεδόν 17% το 2022, στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο, οι στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock προειδοποιούν ότι αυτό δεν υποδηλώνει επιστροφή στα επίμονα κέρδη που παρατηρήθηκαν τις τέσσερις δεκαετίες από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 για το δημοφιλές μείγμα χαρτοφυλακίου.

Οι αναλυτές της BlackRock συνιστούν να εξετάζονται συγκεκριμένοι τομείς μετοχών, όπως η ενέργεια ή η υγειονομική περίθαλψη, και να επιλέγονται εταιρείες με ισχυρές ταμειακές ροές και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού που μπορούν να αντέξουν μια ύφεση.

"Πιστεύουμε σε μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία χαρτοφυλακίων", όπου "οι στρατηγικές απόψεις πρέπει να είναι πιο λεπτομερείς - σε όλους τους τομείς και εντός των ιδιωτικών αγορών - για να βοηθήσουν στη δημιουργία πιο ανθεκτικών χαρτοφυλακίων στο νέο καθεστώς", ανέφεραν.

Οι επενδυτές θα πρέπει να επανεξετάσουν τις κατανομές σταθερού εισοδήματος, δεδομένου ότι οι αποδόσεις τους συνδέονται όλο και περισσότερο με την απόδοση των μετοχών και δεν παρέχουν πλέον το έρμα χαρτοφυλακίου που συνήθιζαν, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές. Προτιμούν τακτικές κατανομές σε ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό και βραχυπρόθεσμο χρέος λόγω των ελκυστικών αποδόσεων και της προοπτικής ότι οι πιέσεις των τιμών πάνω από τον στόχο θα διαρκέσουν.

"Βλέπουμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προσπαθεί να περιορίσει τον κολλώδη πληθωρισμό - και δεν βλέπουμε τη Fed να έρχεται να βοηθήσει με μείωση των επιτοκίων ή με επιστροφή σε ένα ιστορικά χαμηλό περιβάλλον επιτοκίων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ