«Ξυπνά» ξανά ο εφιάλτης των νέων μέτρων

Έρχονται αλλαγές σε φόρους και εισφορές των επαγγελματιών

«Ξυπνά» ξανά ο εφιάλτης των νέων μέτρων

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα το 2018 με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν νέο πονοκέφαλο σε χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι όλα θα κριθούν στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει περίπου στις 20 Οκτωβρίου με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Για την απόδοση του πλεονάσματος επεσήμανε ότι θα είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός, καθώς τα χρήματα θα πρέπει να αποδοθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Το ίδιο στέλεχος υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου που έχει τεθεί, δηλαδή 1,75% του ΑΕΠ, ενώ για το 2018 εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από το στόχο (3,5% του ΑΕΠ). Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε το στόχο.

Την ίδια στιγμή, έρχονται τα πάνω – κάτω έρχονται στον τρόπο υπολογισμού τόσο των φόρων όσο και των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες

Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα φοροδιαφυγής που προκλήθηκε από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπραγματεύεται με τους θεσμούς τις κατάλληλες λύσεις. Το υψηλόβαθμος στέλεχος του οικονομικού επιτελείου παραδέχτηκε ότι το νέο καθεστώς υπολογισμού των εισφορών για τους επιτηδευματίες έχει προκαλέσει «τρύπα» στα έσοδα, κάτι που υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει λύση.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί η μη αύξηση του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που πρέπει να εφαρμοστεί από 1/1/18 λόγω κατάργησης ειδικού καθεστώτος.

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος έθεσε ως στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου και προανήγγειλε ότι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής των Θεσμών θα γίνουν στο β' 15ήμερο του Οκτωβρίου, μετά τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ