Έκπτωση φόρου 3200 ευρώ για την επισκευή ακινήτου. Μήπως το παραμύθι έχει… δράκο;

Έκπτωση φόρου 3200 ευρώ για την επισκευή ακινήτου. Μήπως το παραμύθι έχει… δράκο;

Η στήλη δεν θέλει να γίνει μάντης κακών

Γέμισαν τα πρωτοσέλιδα με την είδηση για τη χορήγηση γενναίας έκπτωσης φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να επισκευάσουν ή να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους. Και δικαίως διότι πρόκειται για πολύ γενναία έκπτωση: Το ποσό θα φτάνει στις 16.000 ευρώ στην 5ετία ή στα 3200 ευρώ τον χρόνο. Και αυτή τη φορά δεν θα καλύπτει μόνο υπηρεσία όπως προβλέπεται σήμερα αλλά και υλικά. Βέβαια, 3200 ευρώ φόρο τον χρόνο δεν πληρώνουν όλοι αλλά μόνο αυτοί που εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα. Δηλαδή οι λίγοι. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα: θα παραμείνει μέχρι τέλους με αυτή τη μορφή η διάταξη στο νομοσχέδιο; Έχει υπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος;

Η στήλη δεν θέλει να γίνει μάντης κακών. Δεν μπορεί όμως παρά να μεταφέρει τις πληροφορίες που έχει συλλέξει από τους διαδρόμους του «στρατηγείου» τόσο στην Καραγιώργη Σερβίας όσο και στην οδό Νίκης (ή μήπως να προσθέσουμε και την Πανεπιστημίου όπου εδρεύει το γενικό λογιστήριο). Τι λένε οι πληροφορίες; Ότι η διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο δεν έχει κοστολογηθεί με ακρίβεια με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να προκαλέσει να παραμένει προς το παρόν άγνωστος Χ. Βεβαίως, τώρα που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών ενσωμάτωσε τη διάταξη στο νομοσχέδιο, δεν θα είναι εύκολο να κάνει πίσω.

Ωστόσο, το ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη για το τελικό περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2024 (και μάλιστα μερικά 24ωρα πριν από την κατάθεσή του στην Βουλή) έχου εκπλαγεί, ας το θεωρήσετε δεδομένο. Αντίθετα, μην θεωρήσετε καθόλου δεδομένο ότι η διάταξη για τις εκπτώσεις φόρου στις επισκευές ακινήτων στη μορφή που δόθηκε, θα ψηφιστεί ως έχει. Θα αποσυρθεί; Θα τροποποιηθεί; Θα προσπαθήσει το οικονομικό επιτελείο να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος από αλλού; Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε εξελίξεις. Μην βιαστείτε λοιπόν να κλείσετε θερμοπρόσοψη ποντάροντας στην έκπτωση φόρου. Αφήστε λίγο να περάσουν οι εβδομάδες, να ψηφιστεί με το καλό το φορολογικό νομοσχέδιο και βλέπουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ