ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Το 50% των κερδών σε μέρισμα

Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Το 50% των κερδών σε μέρισμα

 


Επενδύσεις άνω των 2,1 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του συνόλου των έργων το 2024.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, εταιρείας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και ελέγχει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή (το υπόλοιπο 25% ανήκει στο Δημόσιο και το 24% στην κινεζική State Grid, που συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής).

Η διοίκηση παρουσίασε και την μερισματική πολιτική σύμφωνα με την οποία το 50% των κερδών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα διανέμεται ως μέρισμα, ενώ τον επόμενο μήνα η εισηγμένη θα δώσει προμέρισμα για τα κέρδη του 2018 πάνω από 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας για τη μικρή και τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης αλλά και την επόμενη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και την αναβάθμιση του δικτύου της Πελοποννήσου

Αναλυτικότερα:

-Κρήτη: το 2020 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση (Χανιά – Πελοπόννησος) προϋπολογισμού 324 εκατ. ευρώ και το 2022 η «μεγάλη» (Αττική – Ηράκλειο) προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Για την μεγάλη διασύνδεση, που έχει εμπλακεί λόγω του συνδυασμού της με τη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας έχει προγραμματιστεί σήμερα νέα συνάντηση με πρωτοβουλία της ΡΑΕ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την υλοποίηση του έργου.

-Κυκλάδες: η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί, η δεύτερη προβλέπεται να λειτουργήσει το 2019 και η τρίτη, που επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια, το 2020. Το συνολικό κόστος των τριών φάσεων είναι 424 εκατ. ενώ η τέταρτη φάση (Δυτικές Κυκλάδες) προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024 και θα κοστίσει 386 εκατ.

-Άλλα 200 εκατ. περίπου είναι ο προϋπολογισμός των έργων για την αναβάθμιση του δικτύου στην Πελοπόννησο (Μεγαλόπολη – Κουμουνδούρου και Μεγαλόπολη – Πάτρα – Αχελώος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ